|

Çin dijtal oyunlar için sansür kurulu oluşturdu

Çin’de dijital oyunların sansürü için Çin Devlet Basın ve Yayın İdaresi (SAPP) isimli bir kurul oluşturuldu.

18:07 - 29/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 18:10 - 29/04/2019 Pazartesi
Diğer
Çin'de 200’ü yerel olmak üzere 6 bin oyun firması bulunuyor.
Çin'de 200’ü yerel olmak üzere 6 bin oyun firması bulunuyor.

Ülkede oyun yayımlamak isteyen şirketler SAPP’a başvurarak oyunlarını onaya gönderecek. SAPP da bu oyunları içerik ve gelir kaynağı yönünden inceleyecek ve uygun bulduğu oyunları yayınına izin verecek.

Tchinside'ın haberine göre Çin’de oyun sansürünün tarihçesi 2017’ye dayanıyor. O dönemde SAPP yeni kurulmuş fakat faaliyetleri askıya alınmıştı. SAPP faaliyetlerine Aralık 2018’de çalışmalarına tekrar başladı ve o tarihten bu yana binden fazla oyun onaylanarak oyunseverlerle buluşturdu. SAPP onay sürecini Şubat’ta tekrar askıya aldı ve çalışmalar kesintiye uğradı. Kurul oyunların sansürü için bu ay sonunda yeniden çalışmaya başlayacak.


Oyunlarda ceset gösterilmeyecek

SAPP’ın açıkladığı sansür rehberinden bazı başlıklar şöyle:

  • -Bir oyun dizi halinde yayımlanıyorsa, bu durum uygulamada belirtilmeli. Belirtilmezse, mevcut oyunla aynı başlığa sahip olduğu düşünülecek ve onay alması zor olacak.
  • -Online bir oyunun offline versiyonu varsa, bu durum belirtilmeli ve offline versiyon hakkında açıklama yapılmalı.
  • -Oyunlarda ceset veya kan havuzları gösterilmemeli.
  • -Oyun geliştiriciler bu kan havuzlarının rengini değiştirilmemeli.
  • -Oyun geliştiricilerin “yasaklı kelimeler” listesini basılı şekilde göndermesine gerek bulunmuyor. Dijital şekilde göndermek yeterli oluyor.

Çin Merkezî Propaganda Bölümü Yayın Bürosu Direktörü Feng Shixin’inverdiği bilgiye göre, Çin oyun pazarı 30 milyar dolarlık büyüklüğe sahip. Ülkede 200’ü yerel olmak üzere 6 bin oyun firması bulunuyor. Çin’deki toplam oyuncu sayısı ise 600 milyonu aşmış durumda.

#Çin
#Oyun
#Sansür
5 yıl önce