|

Flaş: Chrome ile Android birleşiyor!

Google, kendisine 'tekil ve bütünleşik' bir ekosistem oluşturmak için düğmeye bastı.

Yeni Şafak ve
11:32 - 30/10/2015 Cuma
Güncelleme: 08:32 - 30/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Kısa bir süre önce Alphabet isimli bir çatı şirket oluşturarak başta Google olmak üzere faaliyet gösterdiği tüm kollardaki alt şirket ve departmanlarını buranın altına yerleştiren

Google

Alphabet, bir önemli kararın daha arefesinde.






'nin aktardığı henüz resmen doğrulanmayan gelişmeye göre, Google 2009 yılında başlattığı Chrome OS platformunu lağvederek Android çatışı altında birleştirecek. Nihai aşamada ortaya çıkacak bu birleşik işletim sisteminin önümüzdeki yıl yayımlanması ve cihazlardaki yerini de 2017'de alması bekleniyor.



Aslında Google'ın bu yılki Nexus tanıtımında karşımıza çıkardığı Android tabanlı Pixel C tabletini bu girişimin ilk adımı olarak görebiliriz. İşte amacını 'hem iş hem de eğlence' olarak nitelendirebileceğimiz Pixel C, güçlü donanımına karşın Android tabanlı kısıtlamalardan ötürü henüz 'iş' kısmında yeterli verimi sağlayamıyor olsa da bu proje ile birlikte hedeflenen ekosisteme örnek teşkil edebilecek. Tabii 2017'ye kadar daha çok olduğundan kendisini de bir nev'i 'öncü prototip kuvvet' olarak nitelendirmek gerek.






Bu vesileyle Google'ın fişini çekeceği söylenen Chrome OS'den bahsetmekte fayda var. Dediğimiz gibi 2009'da başlatılan ve 2 yıl ertesinde Chromebook ismi verilen dizüstülerin içerisinde karşımıza çıkan bu işletim sisteminin en önemli tanımlayıcıları Chrome tarayıcısını baz alması ve bulut odaklı uygulamalar üzerinde yükselmesi idi. Ki zaten bu bağlamda da 'bulut işletim sistemi' olarak tanımlanıyordu.



Beri yandan Google'ın bu potansiyel girişimi hayata gçirmesi halinde, ortaya çıkacak yeni işletim sisteminin hem dizüstülerde hem PC'lerde hem de hem de tabletlerde çalışacak büyük bir ekosistemin temeli olacağını söyleyebiliriz ki bu da uzun vadede hem mobil kanatta iOS, PC kanadında ise Windows'a rakip olacak.



Velhasıl bekleyip görelim, Google muhtemelen Geliştiriciler Konferansı'nda ilk prototipi tanıtacaktır bizlere.




#google
#chrome
#chrome os
#android
#android 6
#apple
#microsoft
9 yıl önce