|

Samsung'un kendi işletim sistemi sızdırıldı

Apple ile rekabette işletim sisteminde sınıfta kalan Samsung, kendi işletim sistemi Tizen'i geliştiriyor. Tizen işletim sistemine sahip 3. telefon Samsung Z2'nin ilk görüntüleri sızdırıldı. Fakat bu telefonun sadece Hindistan'da satışa sunulacağı açıklandı.

Yeni Şafak
12:02 - 30/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 12:06 - 30/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Tizen işletim sistemli Samsung Z2'nin ilk görüntüsü sızdırıldı.
Tizen işletim sistemli Samsung Z2'nin ilk görüntüsü sızdırıldı.

Akıllı telefon piyasası denince aklımıza iki büyük firma geliyor: Apple ve Samsung. Bildiğimiz üzere bu sektörde pazar payının büyük kısmını bu iki teknoloji devi oluşturuyor. Son verilere göre akıllı telefon satışlarının yüzde 38'inin Apple ve Samsung olduğu açıklanmıştı. Kalan yüzde 62'lik kısmı ise diğer telefon üreticileri oluşturuyor.





Apple ile Samsung arasında kıyasıya bir rekabet olduğu doğru. Lakin Apple'ın sorgusuz sualsiz rakiplerini geride bıraktığı bir konu var: İşletim sistemi. Malum iPhone'ların işletim sistemi iOS bizzat Apple tarafından tasarlanıyor. Diğer markaların çoğunda ise Google'ın ürettiği Android kullanılıyor.



Yazılım donanım uyumunun önemine önceki haberlerimizde değinmiştik. iPhone'ların hem yazılımı (iOS) hem de donanımı Apple tarafından tasarlanıyor. Samsung da donanımını kendisi tasarlıyor ancak yazılım konusunda Google'a bağlı. Örneğin iPhone 6s'te 2 GB RAM bulunuyor. Çünkü iOS, Android gibi aşırı RAM tüketimi yapmıyor. Samsung Galaxy S7'de ise 4 GB RAM var. Zira Android, iOS'a göre çok daha fazla RAM tüketiyor ve Samsung'un bu konuda eli kolu bağlı.



Bir başka sorun da güncelleme… Malum, Android'de her güncelleme ayrı bir sıkıntı. Örneğin yakın zamanda Android 7.0 Nougat piyasaya çıkacak ancak Samsung'un hala 6.0 Marshmallow almayan cihazları bulunuyor. Apple'da ise bir yazılım güncellemesi geldiğinde tüm cihazlara aynı zamanda dağıtılıyor.



İşte Samsung tüm bu sorunları üst üste koydu ve 2012 yılında kendine ait Tizen işletim sistemini kurdu. Bildiğimiz üzere bu işletim sistemi henüz akıllı TV'lerde ve akıllı saatlerde kullanılıyor. Ayrıca Hindistan'da piyasaya sürülen bazı akıllı telefonlar da Tizen işletim sistemine sahip. Elbette Samsung bunu deneme amacıyla yapıyor. Yani küresel çaptan henüz Tizen işletim sistemli bir akıllı telefon yok.



Samsung'un Tizen'li ürettiği bir başka akıllı telefon olan Z2'nin görüntüleri sızdırıldı. Böylece Tizen işletim sistemine sahip telefonların sayısı üçe ulaştı.





Tabii Samsung'un bu konudaki düşüncelerini henüz bilemiyoruz. Bu işletim sistemini sadece Hindistan'a özel üretmediği aşikar. Lakin en büyük soru işareti uygulama marketi. Zira Windows Mobile işletim sistemi bile Android ve iOS ile mücadele edemiyor. Tizen'in bu alanda ne derece başarılı olacağı ise büyük bir soru işareti.



Diğer taraftan Tizen eğer iOS ile mücadele edebilir bir hale gelir ve iyi bir uygulama marketine sahip olursa, Samsung akıllı telefon pazarının tartışılmaz tek lideri olur. Tabii bunun için daha uzun bir süre daha beklememiz gerekecek.



#Samsung
#Tizen
#İşletim Sistemi
#Android
#iOS
8 yıl önce