|

Yarım milyar Facebook kullanıcı bilgisi internette dolaşıyor

Facebook yine büyük bir veri sızıntısıyla gündeme geldi. Yarım milyardan fazla Facebook kullanıcısına ait veriler herkese açık sunucularda korunmasız bir şekilde bulundu.

Yeni Şafak
09:47 - 4/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 09:57 - 4/04/2019 Perşembe
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg.
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg.

Bir güvenlik şirketinin araştırmacıları Facebook’tan üçüncü parti uygulama geliştiriciler tarafından toplanan verilerin halka açık Amazon sunucularında şifresiz olarak yer aldığını fark etti. 540 milyon kullanıcıya ait veriler arasında kullanıcıların beğenileri, arkadaş listeleri, müzikleri, fotoğrafları, etkinlikleri, ilgi alanları ve yer bildirimleri bulunuyor. Güvenlik şirketi bulguları basın organlarıyla paylaştı.

Yarım milyardan fazla kullanıcıya ait verilerin çoğunun, Meksikalı medya şirketi Cultura Cultiva tarafından halka açık bir şekilde karşıya yüklendiği ortaya çıktı. 22.000 civarında kullanıcıyı etkileyen bir başka korunmasız veri sızıntısının ise 2014'te kullanımdan kaldırılan Facebook entegrasyonlu uygulama "At the Pool"dan kaynaklı olduğu belirtildi.

Bulgular, uygulama geliştiricilerinin kullanıcı verilerine erişimi konusunda Facebook'un yıllardır benimsediği ihmalci ve dikkatsiz tutumun altını tekrardan çiziyor. Bu tutum sebebiyle bilgisi veya izni olmadan birçok insanın hassas bilgileri internete yayıldı. Facebook özellikle de Cambridge Analytica skandalının ardından uygulama geliştiricilerinin erişebildiği kullanıcı verilerini kısıtlasa da artık çok geç.

Güvenlik şirketi bulguları hakkında dün bir blog yazısı paylaştı: "Facebook veri yönetim uygulamaları üzerine denetlemeden geçerken üçüncü parti erişimlerini azaltmak için çaba sarf etti. Ancak bu sızıntıların gösterdiğine göre veri cini, sihirli lambaya geri sokulamıyor. Facebook kullanıcıları hakkında veriler şu anda Facebook'un kontrol edebileceğinden öteye yayılmış durumda. Bu kadar çok kişisel veriye, bir de genel erişim için yanlış yapılandırılmış depolama teknolojilerini ekleyince elinizde hala sızmaya devam eden kullanıcı verileri kalıyor."

Facebook sözcüsü Katy Dormer ise bir açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Facebook'un politikaları Facebook bilgilerini halka açık bir veritabanında depolamayı engelliyor. Bu sorun hakkında bilgilendirilir bilgilendirilmez veritabanlarını ortadan kaldırmak için Amazon ile beraber harekete geçtik. İnsanların verilerini korumak için platformumuzdaki geliştiricilerle çalışmaya kendimizi adamış durumdayız."

#Facebook
#Veri ihlali
#Data breach
5 yıl önce