|
Siyasi simge hastalığı...

Aslında gözümüzü tehlikeye dikmemiz gerekir. Ölümcül, vahşi hatta etnik temelli bir milliyetçi kokunun yayıldığını, Dink cinayeti sonrası verilen tepkilere yönelik karşı tepkinin utanmaz bir cüret ve cesaretle hızla boy gösterdiğini görmemek için kör olmak gerekir.

Böylesi uzun süredir hiç olmamıştı…

Azan sadece tehlikeli bir anlayış değil, kavruk bir zihniyettir.

Sembol takıntısıyla malül bir zihniyet… Cinayetten çok cenaze törenini, öldüren çevrelerden çok kurban veren çevreyi, Ermeniliği telin eden bir bakış açısı…

Ve tüm bunları yaygınlaştırmak, doğrulamak, meşrulaştırmak için kullanılan bir söz, bir slogan:

Hepimiz Ermeniyiz…

Evet, tüm mesele “Hepimiz Ermeniyiz” sloganına kilitlendi.

Bu slogana karşı durup, bu duruştan fikir, tutum, hatta teori bile üretenler var.

Ne kadar vahim, ne kadar tehlikeli…

Metaforu anlamayan, teşbih ile uzaktan yakından ilgisi olmayan, somutçu, her şeyi düz işaretlerden hareketle açıklamaya kalkan, İslamcılığı, milliyetçiliği bile bu sembolik bozukluğa endekslemeye kalkan bir yapı var karşımızda…

Sorun budur…

Ama şükür ki, tersi eğilimler de var ve onlar sayesinde bu kronik hastalığın tedavi umudu da var…

Durumu en iyi örnekler anlatır…

İşte o zihniyetten ve panzehirinden gelen birkaç mektup, tepki…

* * *

“Cenaze töreninde katil devlet, katil Türkler ve PKK''nın paçavralarını sallayan çapulculara tepki verilmesi sizi neden bu kadar yaralıyor?

“Hepimiz Ermeniyiz” lafı kutuplaşmaya götürmüyor da Türkiye''de hepimiz “Türküz” lafı mı kutuplaşmaya götürüyor?

Bir şehit cenazesinde “Hepimiz Türküz” lafı nasıl bir kutuplaşma getirebilir?

Yani bir tarafta vatanını koruduğu için şehit edilen kişi diğer tarafta vatanı bölmek için silahlı eylem yapan çapulcular.

Size göre ne yapalım? Kutuplaşma olmasın diye kendi memleketimizi peşkeş mi çekelim? Biz kendi ülkemizde teröristlere tepki verince kutuplaşma oluyor bölücüler herhangi bir tepki verince demokrasi mi oluyor. Katil Türkler diyen namussuzları da kınamanızı bekliyorum. Bakalım diliniz buna varacak mı?”

* * *

“1915''de ilk kurşunu biz Türkler sıkmadık. Bir savaş olsa hangi Türk bir Ermeniğe sırtını döner. İşte gerçek bu. Hayaller, faraziler üzerinden yorum ve kirli siyaset yapılıyor. Bizim için tarih dünden başlamıyor. Birileri bunun gayreti içerisinde. Ama milletin sağ duyusu herzaman dedelerinin izindedir.”

* * *

“Şöyle deseniz kısaca: Hrant bize emanetti.ona gelen bize gelmiş kabül ederiz.onun için biz de Ermeniyiz diyoruz. Hz.ömer, ehli kitaba: Artık sizi koruyamıyacağım için verginizi de almıyorum demiştir.yahudi ve hristiyanları biz hep bir emanet olarak gördük.çünkü onlar bizden eman diledikleri için bize emanet.onlara yapılan her türlü yanlış bize yapılmış kabul ettik tarih boyunca…”

* * *

“Ben kendimi “Müslüman”olarak tanımlıyorum. önce müslümanım.eğer özellikle etnik kökenim sorulursa, ya da açıklamam zorunlu hale gelirse sonra da türküm, solculuğa mesafeliyim. Bir insanı öldürmek,bütün insanlığı öldürmek demektir. Maalesef kendini Müslüman kimliğiyle tanımlayan bazılarının nasıl dar ufuklu ve inançlarının temel değerlerinden uzak olduklarını gördük. İnançlarının nasıl faşist duygularla bulandığını gördük. Hran Dink''in ölümüne çok üzüldüm ve üzüntümde çok samimiydim. “Hepimiz Ermeniyiz” sloganını sonuna kadar benimsedim. eğer Sivas''ta olmasam kesinlikle o cenazeye katılır ve o dövizlerden taşırdım…”

Yarın söz yine bizde…

17 yıl önce
Siyasi simge hastalığı...
Sayıştay kararlarına yansıyan sınavsız atamalara ilişkin olumsuzluklar
Türkiye’yi taşıyacak düşünce kapasitesi nasıl gelişir?
İsimler lakaplar
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!