|
Yüzyılın son maratonu

Yüzyılın son Avrasya Maratonu vesilesiyle Türkiyemizde dikkatler "atletizm"e çevrildi. Öyle ki, birkaç saat için bile olsa Memur Sınavı, Maaş Katsayı''sı ve Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası seyirciler arasında patlak veren arbade unutuldu. Bütün sporların "anası" sayılan atletizmin yılda 1 kez bile olsa Avrasya Maratonu sayesinde gündeme gelmesi bu yarışma dalı adına en sevindirici yanlardan biriydi.

21. Avrasya Maratonu''nda İstanbul Büyükşehir, dünyanın en ünlü maratoncularıyla sporseverlerimizi tanıştırdı. Büyük atletlerle koşmayanlar, büyük atlet olamazlar! İstanbul Büyükşehir, sporla ilgili bütün kurumlarla centilmence işbirliği yaparak, bu şansı gençlerimize taşıdı.

Toplam 108 bin 700 Amerikan Doları tutarındaki ödüller için 20 ülkeden 763 sporcu 42 kilometre 195 metrelik ve 15 kilometrelik Halk Koşusu için mücadele etti. 8 kategorideki yarışa katılanların sayısı ise tam 75 bindi. Erkeklerde Etyopyalı Tage Moges, Avrasya Maratonu''nda üçüncü kez birincilikle kucaklaşırken tekniği, temposu, kazanma azmiyle ilgi topladı. Kenyalı Stephan Langat ve diğer Kenyalı William Koech, 25. kilometreden itibaren hiç ayrılmadan yarışa doğru giderlerken, Moges, finişe 4 kilometre kala öne geçerek ipi göğüsledi. Erkeklerde Gazi Aşıkoğlu, bütün maratoncuların aksine "iri" yapısıyla göze çarpıyordu. Bu gencimiz sıralamada 10.luk elde ederek Türk atletleri içinde en iyi dereceyi alan kişi oldu. Aşıkoğlu, hazırlıklarını gereğince yapabildiği takdirde önümüzdeki Nisan ayında düzenlenecek Sydney Olimpiyad Barajı''na dahil maratondan birinde dilediği hedefi yakalayıp 2 bin Olimpiyadları''nda koşabilecek çapta göründü.

3 hafta önce Berlin Maratonu''nda 7.lik alan Serap Aktaş, Florina Pana''nın (Rumen) birinci olduğu dalda 3 dk. 5 saniyelik farkla 5. geldi. Berlin''de Sydney Barajı''nı aşan Serap için bundan sonraki hedef 2 bin Olimpiyadları.

15 kilometre erkeklerde Kenyalı İtok Benjamin''in ardından ikincilik elde eden Kars doğumlu ve Ankara''da öğretmenlik yapan Abdülkadir Türk''le, üçüncü olan İstanbul Büyükşehir Spor Kulübü atleti Satılmış Atmaca, alkış topladılar. Bayanlar 15 kilometrede Rumen Mihaela Botezan''ın ardından Nuray Sürekli ile Elvan Can, diğer dereceleri aldılar. Etyopya asıllı Türk vatandaşı bu iki sporcu, aralarında "yardımlaşma" ile Rumen Botezan''ı ikinciliğe düşürebilirlerdi, olmadı.

İdeal sıcaklıkta (15 derece) ve başlarda hafif çiseleyen yağmur altında yapılan koşu ve sonraki ödül töreniyle konser, yüzyılın son Avrasya Maratonu''nu "defne dalıyla" süsleyip unutulmaz spor olayları arasına dahil etti. Emeği geçenlere helal olsun..


25 yıl önce
Yüzyılın son maratonu
İyi Ki Varsınız
Bir Başka Mesele: Neden cinsiyet değiştiriyorlar?
Birliğe çağrı
Adamın adı Filistin
Dünya bu gençlerle güzelleşecek