|
Çilingir Tuncay

Fenerbahçe-Beşiktaş maçının teknik analizine başlamadan önce, bir iki durum tespiti yapalım. Öncelikle ilk maçta Beşiktaş''ın elde ettiği 1-0''lık skor siyah-beyazlı ekibi bir hayli avantajlı duruma getiriyor. Çünkü güç dengeleri olarak birbirlerine yakın iki takımın mücadelesinde 1-0 önde olan, ipleri elinde tutar. Ayrıca Beşiktaş''ın Saraçoğlu''nda 6 yıldır yenilmiyor olması, itici bir motivasyon. Buna karşın, Fenerbahçe durumu seyircisiyle dengelemeye çalışacak.

Şimdi gelelim işin teknik tartısına; Burada iki önemli nokta var. Birincisi iki takım da futbol kalitesi olarak iyi durumda değil. Son hafta maçlarına bakıldığında Beşiktaş, Antalyaspor karşısında İnönü''de Anadolu takımı damgası yedi. Fenerbahçe ise önceki maçlarına göre daha derli toplu bir görüntü vermiş olsa bile, Gaziantep''te 5 pozisyon vererek, ciddi sıkıntılar yaşadı. Ancak... Bu görüntü söz konusu bir derbi maç olunca iki taraf lehine de farklı bir duruma gelebilir. Hiç kuşku yok ki farklılığı oluşturacak birinci isimler iki takımın teknik direktörü olacaktır. Konuya Zico tarafından yaklaştığımızda kadrosu hemen hemen belli. Tek tereddüt iyileşirse Appiah''ın Deniz''in yerine oynayıp, oynamayacağı...

Benim düşüncem sakat değilse Aurelio''nun yanında banko Appiah oynamalı. Ancak Zico''nun Deniz takıntısını bildiğim için önceliği Deniz''e verecektir diye düşünüyorum.

Tigana ise Antalyaspor karşısında “intihar” denilecek bir kadro sahaya sürdü. Sadece kadro değil, dizilişte başlı başını bir skandaldı. Tigana, Delgado, Burak, Ricardinho, Bobo ve Nobre''yi aynı anda oynatarak, Beşiktaş''ın Antalyaspor karşısında aciz durumlara düşmesine neden oldu. Nobre ve Koray''ın durumu netleşmiş değil ama Beşiktaş bu dizilişle sahaya çıkarsa, Fenerbahçe''nin işini kolaylaştırır. Çünkü Beşiktaş orta alanı sadece Serdar''a bıraktığı için ciddi savunma zafiyetleri yaşıyor. Söz gelimi böyle bir durumda sağ kanatta olumlu görüntü çizen Tuncay ile sol kanatta Tümer, Beşiktaş maçında öne çıkan isimler haline gelir.

Şunu da ekleyelim Beşiktaş''ın güçlü yeri savunmasının göbeği, buna karşın Fenerbahçe ısrarla ortadan hücum ediyor. Zico bu duruma müdahale etmez ve topun kanatlara taşınmasını sağlayamazsa Fenerbahçe''nin her geçen dakika işi zorlaşır. Üstelik, Beşiktaş üstüne gelen takımlar karşısında özellikle Bobo merkezli iyi hücum organizasyonları yaparken.

Sonuç olarak şunu vurgulamakta yarar var; Beşiktaş maça önde başlayacak. Skoru korumayı maçın başında strateji haline getirirse, Fenerbahçe''nin maça ortak olur. Kezman, Alex, Tuncay ve Tümer''in performansları ise sonuca doğrudan etki eder. Tuncay''ın Baki veya sakat olmasına karşın oynarsa İbrahim Üzülmez üzerindeki üstünlüğü maçın kaderini etkiler.

17 years ago
Çilingir Tuncay
Kürtlerin Ortadoğu/İslâm Coğrafyasındaki Rolü ve Geleceği
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?
İran’da değişimin ayak sesleri…