|
Anlaşılmayan gerçekler

Cevdet Sunay''a atfen anlatılır: Cumhurbaşkanı olduktan sonra bir grup hemşehrisi ziyaretine gitmiştir. Ziyaretciler içinde Sunay''ı daha önce de; albaylığında, generalliğinde, Genel-kurmay Başkanlığı sırasında ziyaret edip de, memleketlerine dair istekte bulunup pek karşılığını göremeyenler de vardır.

Derler ki ''Şimdi Cumhurbaşkanısınız. Lütfen taleplerimizin yerine getirilmesi için gerekli yerlere gerekli emirleri verin.'' Bunun üzerine Sunay "Doğrusu siz haklısınız. Ama benim anlayamadığım birşey var. Bunca yıl devlete hizmet ettim. Birçok insan tanıdım, dünyayı gezdim ve bürokrasinin her kademesinde bulundum. Herşeyi anladım da bu memleketi kim idare ediyor bir türlü bunu anlamadım.''

Bütün siyasiler, kanaat önderleri, medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının büyük bir bölümü 312. maddenin Türkiye''nin bir ayıbı olduğu konusunda hemfikir. En son Sayın Erbakan''ın mahkumiyetinden sonra herkes 312. maddenin kaldırılmasını istiyor. Sureta AB üyeliğini isteyen Türkiye için AB yetkilileri de önümüze konulan yolun kazasız belasız, kısa sürede katedilmesi için Anayasa''da ve Ceza Kanunları''nda 312 ve benzeri maddelerin kaldırılmasını istiyor. Buna rağmen olmuyor... Bunun kararını kim veriyor Allahaşkına.

Gazeteci İsmet Berkan yazdı üç-dört gün. Bir araştırmaya dayanarak Türkiye''de herşeyin; yayın faaliyetlerinin, siyasetin, ekonomik işlemlerin vs. sadece 9 milyon nüfus için yapıldığını anlattı örnekleriyle. Geriye kalan 60 milyon yok sayılıyor sanki. Bilinmeyen birşey değildi. Sayın Berkan''ın yazıları bilineni bir kez daha hatırlattı. Ama yine de birşeyin değişeceğini zannetmiyorum. Çünkü bir el, bir güç bu gerçeğin de anlaşılmaması ve değişmemesi için kontrol altında tutuyor herşeyi. Kim bu el, bu el kimin eli. Ülkeyi ve insanları kim yönetiyor, kim yönlendiriyor, kim ajite ediyor, kim uyutuyor. Acizane bunca yaş yaşadım, bunca insan tanıdım. Okudum yazdım dünyayı ve insanı anlama yolunda epey çaba harcadım. Birçok şeyi anladım anlamasına ama bir türlü bu ülkeyi kimin yönettiğini anlayamadım.

"Bir kişiye tam dokuz

Dokuz kişiye bir pul"

Kim yapıyor bu taksimi.

24 yıl önce
Anlaşılmayan gerçekler
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti