|
Uzel"de oyun çözülüyor eski SPK"lı ne yapıyor

Uzel Holding, iştirakindeki Uzel Makine hisselerini 2 Nisan 2007''de sadece 45 bin Euro sermayeli Uzel Agri NV şirketine hisse başına 2,72 YTL üzerinden 226 milyon 388 bin YTL karşılığında satıyor. Uzel Grubu hissedarı aile üyeleri (Emil. İ. Önder Uzel dışındakiler) Sermaye Piyasası Kurulu''na (SPK) başvurarak "aslında hisse devir işleminde, hisseleri sattığını iddia eden taraf ile hisseleri alan taraf aynı kişidir" diyor.

Uzel Traktör Fabrikası (Uzel Makine) halka açık bir şirket olarak SPK denetimi altındadır. Fakat Uzel Holding halka açık olmadığı için doğrudan SPK denetiminde bulunmuyor. Fakat Grubun ağılıklı üretim şirketi olması sebebi ile parasal kaynakların nerede ise tamamı Uzel Traktör Fabrikası üzerinden yapılmış.

Uzel Traktör Fabrikası''nın hisselerini 2 Nisan 2007''de satın alan 45 bin Euro sermayeli Uzel Agri NV adlı şirket 28 Şubat 2008''de bu hisselerin büyük çoğunluğunu sadece 2 Singapur Doları sermayeli şirkete satmıştır. Bu tarih önemlidir; çünkü Uzel Agri NV 226 trilyon liraya satın aldığı hisse bedellerini Mart 2008''de ödemesi gerekiyordu. Gerçi Uzel Agri NV adlı şirkete de sonradan ödeme için Mart 2009''a kadar süre verildi.

Trilyonluk hisse devirleri birkaç dolarlık şirketlere gerçekleşirken elimize bir belge geçiyor. Bu belgede bu tür işlerde uzman devlet kuruluşu SPK''nın eski bir üyesi olan (Doğan Cansızlar dönemi başkan yardımcılarından) Sinan Alp''in imzasına rastlıyoruz. 27 Nisan 2007 tarihli Uzel Holding Olağanüstü Genel Kurul Toplantı Tutanağı altında yer alan imzalar ve isimler arasında Sinan Alp, Ahmet Uzel Vakfı Vekili olarak yer alıyor.

Yeni Şafak ekonomi ekibi olarak Uzel''in 600 trilyon liranın üzerinde kaynak aktarımına maruz kaldığını gösterirken bu dönemde yönetimde yer alan isimleri de didik didik inceledik. E.İ. Önder Uzel, Bedirhan Çelik, N. Can Paker ve son olarak aslında uzmanlık birimi itibari ile Sinan Alp.

Bizi tek bir sonuç ilgilendirmektedir: Uzel bugün çalışmaz hale kimin yüzünden ve nasıl geldi? Sorumuzun cevabı hakkında SPK''dan bir açıklama geldi: Hisse devirleri halka açık olmayan Uzel Holding üzerinden gerçekleşirken süregelen yargılamaların beklendiği ama aynı zamanda soruşturmanın da sürdüğü belirtiliyor. Uzel Fabrikası''nda yaşananların sanayi ve ticaret yönünden ilgili bakanlıkça incelendiğini de belirtelim. Son olarak ise Uzel Dosyası''nı TBMM''ye taşıyacağını açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen''den aktaralım.

Bizim gördüğümüz kadarı ile Uzel Dosyası okullarda ders olarak okutulabilecek finansal oyunlar içeriyor. Bu dosyada eski bir SPK''lının imzasının çıkması ise hayli ilginç geldi. Nasıl ki TESEV Başkanı Can Paker, MESS Başkan Yardımcısı Bedirhan Çelik''te olduğu gibi.

Bizim büyük gördüklerimiz gerçekten büyükmüş ama, küçük gördüğümüz işlerde.

16 yıl önce
Uzel"de oyun çözülüyor eski SPK"lı ne yapıyor
Orta yol doğru istikameti gerektirir
Korksak mı?!
Londra izlenimlerim, beklentiler ve riskler
Türkiye’nin enerjisi
Komprador entelektüel ve siyasi işlevi