|
Çeçenistan"dan Fergana"ya...

Orta Asya''nın geleceği Çeçenistan ile Fergana Vadisi''nin geleceğine göre şekillenecek. Bu iki bölgedeki Müslümanlar''a karşı bütün dünya dayanışma içine girse de, düşman ülkeler bile bölgedeki Müslümanlar''a karşı sayısız güvenlik anlaşmaları imzalasa da, Orta Asya''yı denetimine alacak uluslararası güçler dengesi için birinci tehdit olarak gösterilen İslam''ın tasfiye edilmesi amacıyla bütün güçlerin katıldığı ortak bir çephe açılsa da, yeryüzünün suskun Müslümanları''nı sevindirecek, coşturacak, özgüvenini artıracak zaferler ardı ardına geliyor.

Orta Asya''nın batısındaki Çeçenistan''da mücahidler Pazar günü Ruslar''a 1994''teki savaşı andıran ağır kayıplar verdirdiler. Moskova''nın, "Çeçenistan''daki savaşın artık bittiği, ordunun geri döneceği ve özel polis timlerinin görevlerine devam edeceği" şeklinde açıklama yapmasından hemen sonra başlayan Çeçen saldırıları, Rusya''yı, savaşta Rusya''ya destek veren komşularını ve uluslararası güçleri şok etti.

1 saatte 1.500 kayıp

Çeçenler; Grozni, Gudermes, Urus-Martan, Argun, Kurcheloy ve daha bir- çok bölgede Ruslar''ı korkunç bir gerçekle yüzyüze getirdiler. Bu bölgelerde sadece Pazar günü 1.500 Rus askeri öldürüldü. Hem de bir saat içinde. Tıpkı 1994 yılında Rusya''nın yine bir saat içinde 2.300 askerini kaybetmesi gibi... Gudermes''i her an ele geçirebilecek bir duruma gelen Çeçenler''in asıl hedefi başkent Grozni. Rusya''nın Çeçenistan''ın geleceğine dair hiçbir çözüm planının olmayışı bu savaşın hiçbir zaman Rusya lehine bitmeyeceğinin apaçık delilidir.

Çeçenler''i bölgedeki petrol pazarlıklarında Rusya''nın çıkarlarına hizmet etmekle, Basayev ve arkadaşlarını Rusya''nın istekleri doğrultusunda savaş çıkarmakla itham ederek, Müslüman dünyanın bölgeye yönelik ilgisini sabote edenler de, bu masum ve mazlum millete en büyük darbeyi vuranlardan oldular. Bütün yokluklarına, kimsesizliklerine rağmen onlar hâlâ ayakta ve direniş "Rusya''nın dostları"nın şok etmeye devam edecek.

Bölgedeki insanî kıyıma sessiz kalan, soykırımı, hak ihlalini ''terörizme karşı savaş'' kapsamında değerlendiren, Moskova ile suç ortaklığına giren ve insanî değerleri çiğneyen "Rusya''nın dostları" ise, terörizm ile özgürlük savaşını karıştırmanın, devlet terörizmine destek vermenin utancından hiçbir zaman kurtulamayacak.

İnsanî değerlerin savaşı

Müslüman halkların özgürlük arayışlarını, hak arayışlarını, baskılardan kurtulma çabalarını, "İslami terörizm tehdidi" propagandasıyla yok etmeye çalışan, böylece Müslüman dünyanın kaynaklarına, 21. yüzyılda da sahip olmayı amaçlayan uluslararası güçler ve denetimlerindeki yerel iktidarlar, Müslümanlar''ın siyasi, sosyal ve ekonomik yükselişlerine karşı acımasız bir tasfiye hareketi başlattılar.

Çeçenistan''daki yüzyılların özgürlük direnişini boğmaya çalışan bu dayanışma, Orta Asya''daki özgürlük, refah, din ve inanç hürriyeti isteyen halkları da düşman listesine yerleştirdi. Çeçenistan''dan Fergana''ya kadar Müslümanlar''ın karşısında olan güçlere dikkat etmek gerekiyor.

Kendi aralarında enerji savaşı veren güçler Müslümanlar''a karşı aynı cephede. ABD, Avrupa, Rusya, Çin, bölgedeki iktidarlar, komşu ülkeler aynı safta nasıl yer alıyor? Çeçen savaşında Avrupa, ABD, Türkiye, İsrail, İran, Çin Moskova''nın yanında yer aldı. Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Afganistan, Doğu Türkistan''daki İslami uyanışa, özgürlük ve refah arayışına karşı bu ülkeler yine aynı safta. Aynı güçler Afganistan ve çevresindeki Müslümanlar''a karşı da birlikte savaşıyor.

Enerji-kaynak savaşı uluslararası güçler arasında değil, uyanan Müslüman halklarla küresel hegemonya arasında yapılıyor.

24 yıl önce
Çeçenistan"dan Fergana"ya...
Kara dinlilerle milletin savaşı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?