|
Tokat seyahati

Organizasyonunu genç şairlerden Mehmet Uçar''ın üstlendiği imza günü için, geçtiğimiz hafta sonu (19 Haziran Cumartesi) Necat Çavuş, Hüseyin Atlansoy ve ben, Tokat''ta biraraya geldik. İmza, Tokat Memur-Sen lokalinde gerçekleşti.

Aralarında Gazi Osman Paşa Üniv. öğretim üyeleri/görevlileri Ali Kasap (kendisi aynı zamanda Tokat Memur-Sen başkanlığını yapıyor), Turan Karataş, Niyazi Özdemir, Mazhar Bağlı, Mehmet Karataş, Hanefi Vural gibi akademik kimlikli bir grubun yanı sıra, öğretmen ve daha ziyade öğrenci arkadaşlardan oluşan şiir/edebiyat dostlarıyla şiir odaklı görüş alış-verişinde bulunduk. Sıcak/samimî bir atmosferde yeni dostlukların inşâsı adına karşılıklı adımlar attık.

Zaten, ''imza günü'' bir vesileydi: Hem insanların birbirlerini tanımaları/anlamaları bakımından, hem yeni dostlukların tesisi bakımından, hem de şair/yazar-okuyucu arasındaki somut temâsı sağlaması ve bu arada şiirin/edebiyatın sorunlarıyla içinde bulunduğu durumu tespit etmek/tartışmak bakımından, bir vesile...

Sağolsunlar, Tokat''lı dostlar ilgilerini esirgemediler. Bizim insanımızın geleneksel misafirperverliğinin tüm inceliklerini gösterdiler. O gün hava çok sıcak olduğu için, şehri fazla gezme imkânı bulamadık; ama, güzergâhımız üzerindeki kimi mahallerde konumlanan tarihî/mimarî eserleri görme/tanıma fırsatından da mahrum kalmadık.

Bilindiği gibi Tokat, bir Selçuklu ve Osmanlı şehri. Daha doğrusu İslâm Medeniyeti''nin önemli verileri arasında. Şehzadeler diyarı da aynı zamanda. O dönemlerde, Anadolu''nun en gelişmiş ticarî/ekonomik merkezlerinin başında geliyor Tokat.

Son bir yıldır tüm ülkeyi kıvrandıran ekonomik krizin Tokat''ı ve Tokat''lıları da derinden sarstığını, mobilya sektöründe de faaliyet gösteren Üniversite kitabevi''ni işleten arkadaşın sözlerinden/izlenimlerinden çıkarmak mümkün oldu bizim için.

Tokat, etrafı dağlarla ve yemyeşil doğa örtüsüyle çevrili bir yerleşim alanı. Günümüze kadar, şehrin tarihî ve otantik dokusu nispeten korunmuş olsa da; hemen tüm şehirlerde görüldüğü üzere, Tokat''ın da dış cephelerinde hızlı bir yapılaşmaya/betonlaşmaya gidilmiş. Bu ayrışmayı ve şehrin genel görüntüsünü Tokat Yimpaş müdürü Mustafa Asaroğlu''nun Yimpaş alış-veriş merkezinin terasındaki restorantta ikram ettiği akşam yemeği esnasında gözlemek şansımız oldu.

O gün, akşam yemeğini müteakiben, gecenin ilerleyen saatlerine kadar Ali Kasap Bey''in şehrin yamaçlarında bulunan bağ evinde, semaver çayı eşliğinde bir grup arkadaşla yaptığımız sohbetin tadına doyum olmadı doğrusu. Arkadaşların, "bu gece kalın" ricalarını istemeden de olsa geri çevirmenin burukluğu içinde, kendileriyle vedâlaşarak Ankara''ya doğru yola çıktık Necat''la; Tokat''tan çok hoş izlenim ve anılarla tabii...

25 yıl önce
Tokat seyahati
Revaklar kimin?
Mülteci kamplarındaki sanatçılar-1
İki bayram hatırası
Konut fiyatlarında düşüş beklentisinin anlamı var mı?
Asgari ücretin sabit kalması birilerini üzerken birilerini de sevindirecek