|
Olmazlar oldu

Bir nevi "olmazların olduğu" bir turnuva oldu Avrupa Şampiyonası. İki ülkede birden organize edilmişti zaten. Belçika erken çekilmişti, UEFA''ya rağmen kimse ayakta tutamamıştı. Sonra da sıra Hollanda''ya gelmişti.

Hakkını yemeyelim, Hollanda futbol oynuyordu, gole doyuruyordu ve de izleyenleri coşturuyordu. Fakat bir İtalyan kaza kurşununa kurban gitmiş, "olmazların olduğu" bir maçta mağlup olmuştu.

Öteki ülke Fransa''ydı. Şampiyonaya çok iyi başlamıştı, öyle devam etti ve finale çıkarken birazcık Portekiz''e karşı zorlanmıştı. Bir sıçrayan İtalya çekirgesi, Hollanda''yı aştıktan sonra yine kendisi gibi Portekiz karşısında bir sıçrayan Fransa''ya mağlup olmuştu.

Fransa ne de olsa son Dünya Şampiyonu''ydu. Bu şampiyonada da aynı sistem, farklı hocayla kupayı ülkesine götürdü. Belki Zeyneddin Zidane gelmedi şampiyonluk golleri ama iki yeni isimden kupanın iki ucu teknik direktör Remerre tarafından tutuldu. Böylece de Amie Jackie''den aldığı Dünya Şampiyonluğu mirasını Avrupa Şampiyonluğu kariyeriyle devam ettirdi.

İtalya, yıllar sonra kendisini 1982''de kaleci olarak Dünya Şampiyonu yapan Zoff''un teknik direktörlüğünde yeniden doğdu. Türkiye''yi aşan bir takım zaten finale yükselmesi gerekirdi. İtalya da bunu başardı. Hiç değilse bizim de prestijimizi kurtardı. Tebrik ediyoruz, teşekkür ediyoruz.

Zoff, İtalya''yı finalist yaptı, şampiyon yapamadı belki ama Toldo adındaki bir genci kendisi gibi dünyanın en iyi kalecilerinden biri yaptı.

UEFA''nın İsveç''li Başkanı Lenhard Johansson ülkesine hakem hatalarından kurtaramadı ama İsveçli Anders Frisk''i final maçına vererek prestijini kurtardı.

"Olmazların olduğu" bir şampiyona demiştik. Rotterdam''da da, İtalya kazanırken kaybetti. Uzatmada yediği beraberlik golünden sonra ikinci kurşunu Trezeguet''den aldı ve avucundaki kupayı Fransa''ya teslim etti. Ama futbolda galiba Güney Avrupa kazandı.

24 yıl önce
Olmazlar oldu
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti