|
Avrupa Ayasofya gibi olmalıdır

Anadolu''nun tarihi Balkanlar ile Balkanların tarihi de, Anadolu ile bütünleşir. Türkler 1354 yılında Süleyman Paşa ile Gelibolu''dan Balkanlar''a yönelirler, Anadolu gibi, Balkanları da kendilerine vatan edinirler ve 1912 yılında Balkanlardan çekilirler. Ancak Türkler Balkanlardaki varlıklarını korurlar. Türkler için, Anadolu gibi, Kanuni dönemi Osmanlı coğrafyasındaki her bir ülke bir vatan toprağıdır.

*

Hafta sonunda, Maltepe Üniversitesi''nde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler ve AB Bölümü, ''Yüz yıl Sonra Balkanlar'' paneli düzenledi. Benim yöneticilik yaptığım panelde, Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, Doç. Dr. Cumhur Mumcu ve Yrd. Doç. Dr. Aslı Şirin ile birlikte, Balkan savaşının yüzüncü yılında, Balkan ülkelerinin ekonomik, siyasal, kültürel yapılarını, Türkiye ve Avrupa için taşıdıkları önemi ele aldık.

*

Türkler gibi, İspanyollar, İngilizler, Fransızlar ve Ruslar da, gittikleri ülkelerden geri dönerek küçüldüler. Avrupalılar, Soğuk Savaş dönem güçlerine karşı rekabet üstünlüğü kazanabilmek için, kaynaklarını birleştirdiler. AB ülkelerinin vatandaşları, Berlin''den Dublin''e, Oslo''dan Roma''ya kadar, bütün Avrupa''yı birden çok dil konuşarak, pasaportsuz dolaşıyorlar. Ancak, Balkanlar ve Türkiye olmadan, AB istenen ve beklenen AB olamaz.

*

Türkiye Avrupa ile, Balkanlar Türkiye ile bütünleşmelidir. AB''nin Hindistan, Rusya ve Çin karşısında varlığını koruyabilmesi ve onlarla rekabet edebilmesi için, Türkiye''ye olan ihtiyacı, Türkiye''nin AB''ne olan ihtiyacından daha büyüktür ve daha önemlidir. AB''nin Bosna Temsilcisi Paddy Ashdown, ''Günümüz Avrupası, Balkanlar onun bir parçası haline gelmedikçe tamamlanmayacaktır'' derken, Türkiye''siz bir Avrupa''nın hiçbir alanda varlık gösteremeyeceğini unutmuştur.

*

Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu''da siyasal ve ekonomik istikrarsızlık olursa, AB''de, siyasal ve ekonomik istikrar olmaz. Özgün adı ''The Second World'' olan, Türkçe''ye ''Yeni Dünya Düzeni'' olarak çevrilen kitabında, Parag Khanna''nın vurguladığı gibi: ''Avrupa yüzyıllarca Balkanların kontrolü için Türklerle savaştıktan sonra; Balkanların güvenliği için, Türkiye ile işbirliği yapmak zorundadır.

*

Türkiye, Türk ve İslam dünyasının AB içindeki en büyük ve en önemli destekçisidir. Nasıl Türkiye''siz AB güçlü olmazsa, Türk ve İslam dünyasız, Türkiye de etkili olmaz. İstanbul Türk dünyasının olduğu kadar İslam dünyasının da kültür, sanat ve ekonomi başkentidir. İstanbul hem Avrupa, hem de Asya toprağıdır. İstanbul''suz Türkiye, Türkiye''siz Avrupa güçsüz olur.

*

İstanbul Türkiye''dir. Türkiye İstanbul''dur. Türkiye İstanbul''daki Ayasofya''ya benzer, hem Hristiyanlar, hem de Müslümanlar tarafından saygı görür.

*

AB de, Ayasofya gibi olmak için, açıklık içinde yeniden yapılanmalıdır.

*

İstanbul ve Brüksel Saraybosna''da buluşmalıdır.

*

Saraybosna Avrupa''nın Kudüs''üdür.

12 yıl önce
Avrupa Ayasofya gibi olmalıdır
Fars emperyalizmi ve Şiî yayılmacılığı-3
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir