|
Şiiri yakalamak

Ali Haydar Haksal''ın büyük bir özveriyle sürdürdüğü Yedi İklim Dergisi Sezai Karakoç, Nuri Pakdil ve Cahit Zarifoğlu''ndan sonra Rasim Özdenören Özel sayısı hazırlıyor.

"Gebe Bırakan Söz"ün ustası olanlar edebiyatı amacı kendinden ibaret bir eylem alanı olarak görmezler. Onlar için "Sanat Allah''ı aramaktır."

Kültürler arasındaki savaşın hız ve yoğunluk kazandığı günümüzde, edebiyat ve sanat, gerek teorik, gerekse pratik alanda vazgeçilmez bir yer tutmaktadır.

Elli bin Anadolu insanını biraraya getirerek, Türkiye''nin üretici gücünü harekete geçiren Haşim Bayram Hoca''nın başarısının sırrı, Necip Fazıl ve Sezai Karakoç''tan ezbere okuduğu şiirlerde gizlidir.

Görünmeyen dünyanın kapıları şiirle aralanır.

İç ve dış dünyanın hazineleri şiirde gizli. O şiiri yakalayanlar, toplumları dönüştürecek gücü kolaylıkla ateşleyebilirler.

Karakoç, "Bugün şiir ve edebiyata giren, yarın hayata girecektir" derken, sanat ve hayat arasındaki diyalektik ilişkiye dikkat çekiyor.

Sanat insanı, insan da ekonomiyi dönüştürür. Başlangıçta ekonomi değil, sanat vardır.

Özdenören hikaye ve denemelerinde çalkantılı dönemlerin Anadolu insanının serüvenini anlatır. O "Çözülme"den "Denize Açılan Kapı"ya doğru uzun bir yürüyüşe çıkmıştır.

O insan, aşağıdan değil de, yukarıdan gelen bir kültür değişiminde, yılların ürünü bir medeniyetin değerlerinin ekonomik, sosyal ve kültürel yapıdan bir bir söküldüğünü görmüştür.

O, Anadolu''yu doğusu ve batısıyle bir baştan diğer başa kasıp kasıp kavuran dehşet fırtınasını göğsünde olanca varlığıyla duyar. Ancak hiçbir zaman umutsuzluğa düşmez.

Anadolu insanının dünyasında umutsuzluğa, karamsarlığa kesinlikle yer yoktur. Umutsuzluk ve karamsarlık fırtınaları edebiyat ve sanatla dağıtılır.

Bir medeniyet kelam ya da söz eğitiminden geçmeden, teoriyi pratiğe geçiremez. Her medeniyetin düşünce ve yaşama biçiminin hayata geçirilmesinde edebiyat önemli bir yer tutar.

Usta edebiyatçıları olmayan bir toplumun, güçlü politikacıları ve dünyayı hallaç pamuğu gibi atan girişimcileri de olmaz.


25 yıl önce
Şiiri yakalamak
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti