|
İpek Yolu"nun öncüleri

Türkiye''de Demirel ve Ecevit ikilisi Özal öncesine dönmek için elele verdiler. Ancak suların tersine akması mümkün değil.

Türkiye''nin gündemine "ihracat"a dönük ekonomik büyüme politikaları Özal''la girdi. Onunla Anadolu insanı, Türk Cumhuriyetleriyle birlikte Pasifik havzasındaki ülkeleri keşfetti. THY''nın Bakü, Aşkaabat, Taşkent, Almatı, Tokyo, Singapur ve Bangkok seferleri onun döneminde başladı.

Tarihi İpek Yolu''nun yeniden açılmasıyla Anadolu girişimcileri Türk Cumhuriyetlerinde ciddi yatırımlar yapmaya başladılar. Özal, Akdeniz, Karadeniz, Hazar Denizi ve Aral gölünü havayoluyla Pasifik Okyonusuna bağlamayı başardı. Gökyüzünde yeni bir "İpek Yolu" inşa edildi.

Rusya''nın etrafına demir bir perde çekerek Türk ve İslam dünyasından soyutladığı Orta Asya Cumhuriyetleri, Özal''ın uzak görüşlü politikalarıyla Anadolu girişimcisine açıldı.

Dünyanın hammadde deposu Orta Asya''dan Anadolu insanını taşıyan Ali Rıza Arslan, Yakup Güler ve Adnan Öncüer''le, Türk Cumhuriyetlerindeki yatırım imkanlarını tartıştık.

Cumhuriyetlerde yatırım yapan girişimciler ve okullarıyla, İstanbul, Türk ülkelerinin dünyaya açılan penceresi oldu. Bugüne kadar bölgeye Moskova üzerinden ulaşan ülkeler için de İstanbul Orta Asya''nın giriş kapısı haline geldi. Bütün dünya artık İstanbul üzerinden kolayca Bakü, Aşkaabat, Bişkek, Taşkent, Almatı ve Duşanbe''ye ulaşabiliyor.

Özal İpek Yolu''nu 1988 yılında gündeme getirdi. O tarihte iki Almanya birleşmemişti. Sovyetler Birliği ise, hiç dağılmayacak gibi duruyordu. Bütün dünya Sovyetler Birliğinin dağılacağını değil, Gorbaçev''le daha da güçleneceğini bekliyordu. Ancak ortaya bambaşka bir tablo çıktı.

Yeni Yüzyılı Rusya, Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinde gelişmeler yönlendirecek. Kafkaslar kan gölüne döndü. Rusya tekrar Gorbaçev öncesine dönmek için Putin''i seçti.

Türkiye''de Demirel ve Ecevit ikilisi Özal öncesine dönmek için elele verdiler. Ancak suların tersine akması mümkün değil. Zor da olsa Anadolu insanı Özal''ın açtığı yolda emin adımlarla yol almaya çalışıyor.

Seksenli yıllarda dünyaya açılan Anadolu girişimcisi, dünyadaki gelişmeleri çok yakından izleyerek, Türk toplumunu kültürüyle, sanatıyla, edebiyatıyla ve ekonomisiyle uluslararası pazarlara taşıyor.

Türkiye bütün dünyaya ihraç ettiği girişimcileriyle, dünya pazarlarında kendisine sağlam bir yer tutma yolunda hızla ilerliyor. Türk toplum Cumhuriyet döneminin getirdiği kapalı yapıyı kurmasını bildi. Anadolu insanı dünyaya açıldıkça, çok kültürlü olmanın sinerjisini daha bir derinden kavrıyor.

Başka kültürlerle bir arada yaşamasını başaramayan ülkelerin, kendi kültür ve medeniyetleriyle barış içinde olmaları mümkün değildir.

Türkiye''de barışın öncüleri İpek Yolu girişimcileri olacaktır.

Yatırım yapılan ülkede çatışma değil paylaşma önem kazanır.

24 yıl önce
İpek Yolu"nun öncüleri
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi