|
Kore"ye can veren Anadolu

Kore, Japonya ile Çin arasında Asya''nın ilk beşinde, dünyanın da ilk on beşinde, yer alan ekonomik gücüdür. Kuzey ve Güney iki Kore arasındaki sınırları korumak için, Soğuk Savaş döneminin ilk sıcak savaş, ellili yılların başında, BM kararına dayanılarak, Türkiye''nin de katılımıyla, Kore''de yapıldı. Dünyaya açık Güney ile dünyaya kapalı Kuzey Kore''nin sınırları güvence altına alındı.

*

Nükleer gücü ve dayatmacı yönetmiiyle Güney kore ile nükleer silahlara sahip olma yolunda olan İran, Batı dünyasını tedirgin ediyor. Nükleer başlıklı füzeleri sınırlamak amacıyla, “Dünya Nükleer Güvenlik Zirvesi” Güney Kore''nin başkenti Seoul''de toplandı. Ülkelerin nükleer silahlardan arındırılması, bütün dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorundur. Çünkü bir nükleer kıvılcım, bütün dünyayı Hiroşima''ya dönüştürür.

*

Kalıcı bir barış için, yalnızca nükleer başlıklı füzeler değil, bütün silahlar sınırlandırılmalıdır. Birinci ve ikinci dünya savaşları gibi, Kore, Vietnam, Bosna, Filistin, Irak ve Afganistan savaşlarının da, bütün dünyaya ödettiği bedeller tahminlerin çok üstündedir. Söz konusu savaşlarda milyonlarca insan hayatını yitirdi. Savaşan tarafların kayıpları, kazançlarından çok daha büyük oldu. Artık düz dünyada, savaşların sonuçlarından önce sebeblerini tartışmak önemlidir.

*

Machiavelli “Savaş, ancak gerekli olduğu zaman haklıdır. Silah, ancak silaha başvurmaktan başka çare kalmadığında hoş görülebilir” demektedir. Ancak savaş kararı devlet tarafından değil, millet tarafından verilmelidir. Anadolu insanı, beş bin kişilik bir güçle, devletin verdiği bir kararla, Çinlilerin desteklediği Korelilere karşı Amerikalıların desteklediği Korelilerin safında savaşa katıldı. Bine yakın Anadolu insanı, iki milyonu aşkın insanla birlikte Kore''de hayatını yitirdi.

*

Tarihleri boyunca, Koreliler Müslümanlarla karşı karşıya gelmediler. Kore''ye İslam iki Kore''nin savaşı sırasında Türklerle gitti. Kore''nin ilk camileri Türklerin cephelerindeki çadırdan mescitleri olmuştur. Amerikalıların yoğun Hristiyanlaştırma çalışmaları karşısında çok yetersiz kalsa da Kore''de, sayıları yarım milyona yaklaşan bir Müslüman topluluk oluştu. Kore''deki İslam''ın temellerini Kore için canını ortaya koyan Anadolu insanı attı. Kore''de İslam Türk şehitliğinin çevresinde halka halka genişlemiştir.

*

Kore''de İslam yüzyılı bulmayan kısa bir tarihe sahip. Seul, Pusan ve Kwang''da, Müslümanların kültür merkezleri, eğitim kurumları ve başarılı işletmeleri var. Kore büyük üretim gücüyle, Pasifik bölgesinin önemli bir çekim merkezidir. Önde gelen Kore işletmeleri, Türkiye''deki ortakları ve yatırımlarıyla, iki ülke arasında ekonomik ve kültürel dostluk köprüleri kurdular.

*

Ekonomik ve kültürel kurum ve kuruluşlar, düz dünyanın barış elçileridir. Onların yatırımlarının olduğu ve onların ürün ve hizmetlerinden yararlanan ülkeler, birbirleriyle savaşmazlar.

*

Düz dünyada barışın güvencesi, kusursuzluğu arayan kurum ve kuruluşlardır.

*

Kusursuzluğu arayanlar, kusursuzluğun simgesi olurlar.

*

Kusursuz olan güzeldir, güzel olan kusursuzdur.

12 years ago
Kore"ye can veren Anadolu
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset