|
Oruç bayramı

Bütün dünyada yeni bir Ramazan Bayramı kutlanıyor. Bayramlar, toplumlar arasındaki duvarların yıkıldığı, yardımlaşma köprülerinin kurulduğu ve paylaşmanın yeni açılımlar kazandığı günlerdir. Yalın ve derin Türkçe''nin yorulma bilmez savunucusu Nuri Pakdil, bayramın anlamına anlam katmak için, “Ramazan” Bayramı''nın coşkusu, hayatı bütün boyutlarıyla zenginleştiren, oruç ayının sonunda kutlanmasından kaynaklanır.

*

Bayramlarda, yetmiş iki dile, yetmiş iki renge ve yetmiş iki ırka bölünen Ademoğulları''nın, ortak değerlerinin ve ortak kaynaklarının, hayata anlam kazandıran güçlerinin bilincine varılır. Güzellikte, doğrulukta, yalınlıkta ve cömertlikte yarışma, bayram günlerinde doruk noktasına ulaşır. Gökyüzünün kapılarının yeryüzüne açıldığı oruç günlerinde, milyonlarca gönül bir gönülde, bütün insanlığın gören gözü ve veren eli olur.

*

Türkiye başta olmak üzere, bütün Müslüman ülkelerde, bayram günlerinde, geçen bayramla gelen bayram arasında nelerin doğru, nelerin yanlış yapıldığının sorgulandığı özeleştiri toplantıları düzenlenmelidir. Müslüman ülkeler, özeleştiri yapma güçlerini yitirdikleri için, dayatmacı yönetimlerden kurtulamadıkları gibi, yoksullukların ve yolsuzların üstesinden de gelememektedirler.

*

Özeleştiri günlerine dönüştürülen bayram günlerinde, yönetenleri ve yönetileri, üretenleri ve tüketenleri, varlıklıları ve yoksullarıyla birlikte Müslüman toplumlar, sorunlarının, başkalarından değil, kendilerinden kaynaklandığını görmeliler. Hiçbir ülke, bir parmağıyla başkasını suçlarken, üç parmağının kendisini gösterdiğini ve baş parmağının da gök yüzüne dönük olduğunu unutmalıdır.

*

Dünyanın en zengin doğal kaynaklarına sahip olan Müslüman ülkeler, yoksulluklarının sorumlularını ülkelerinin dışında aramaktan vazgeçmelidirler. Bir paylaşma ayı olan oruç ayında, paylaşmasını bilenler, doğal kaynaklarını en verimli bir biçimde değerlendirmesini de bilirler. Müslüman ülkelerdeki hiçbir yönetimin, ülkesinin doğal kaynaklarını, kişisel servetlere dönüştürme hakkı yoktur.

*

Oruç ayları ve onları izleyen bayram günleri, tarih boyunca, paylaşarak güzellikleri büyütmenin ve kötülükleri önlemenin simgeleri olmuşlardır. Paylaşmada yarışma olmadan, yoksullaşmada azalma olmaz. Dünyanın her yerinde paylaşmasını bilmeyenler, paylaşılacak bir kaynağa sahip olamazlar.

*

Oruç yoksullar gibi yaşamanın, Ademoğulları''yla yaşıt yolu ve yöntemidir. Varlıklılar gibi üretirken, yoksullar gibi tüketmek bir erdemdir. Ancak hiçbir kültürde yoksulluk bir erdem değildir.

*

Dünyanın hiçbir yerinde el açanın saygınlığı olmaz.

*

Oruç tutmasını bilen, el açılan olmasını bilir.

*

Okuyucularımızın Oruç bayramını kutlarım.

13 yıl önce
Oruç bayramı
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak