|
Wall Street"te İsyan

New York''ta Birleşmiş Milletler binasında olduğu gibi, dünyanın bütün dilleri konuşulur. Dünyanın her yerinden gelmiş, her milletten ve her dinden insanlar yaşar. Wall Street''teki borsası, küresel işletmeleri, uluslararası kurumları ve bankalarıyla, New York dünyanın para merkezidir. Washington Amerika''nın, New York dünyanın başkentidir. New York ekonomisi öksürürse, bütün ülkelerin ekonomileri hasta olur.

*

Wall Street küresel şirketlerin hisse senetlerinin alınıp satıldığı borsaların olduğu kadar, dünya paralarının ticaretinin yapıldığı finans merkezidir. New York''ta insanlar, döviz kurları ve borsa endeksleriyle beslenirler. New York''luların ekonomik, siyasal ve kültürel hayatları, doların rengine boyanmıştır. Dünyanın merkezinde herşey dolarla ölçülür ve dolarla değerlendirilir. New York doların anavatanıdır.

*

Amerikan toplumu New York''a başkaldırdı. Amerikalılar doların araç olmaktan çıkarılarak, amaç edinilmesine ve hayatlarını yaşanır kılacak, her şeyin dolarla ölçülmesine isyan ediyorlar. Dünyanın para tapınağı Wall street, haftalardır kuşatma altında. Amerikalıların isyanı dalga dalga büyük Amerikan şehirlerine yayılıyor. Bütün Amerikan şehirlerindeki borsa ve para mabetlerinin iktidarları sarsılıyor.

*

Amerika''da insanlar, ürün ve hizmet üretimini bir kenara iterek, para ticaretinden para kazanan Wall street''in, dünyayı büyük bir kumarhaneye dönüştüren, faiz odaklı finansman yöntemlerine karşı çıkıyorlar. Çünkü, New York''taki çok küçük bir azınlık, Amerika''nın gelirlerinin çok büyük bir kısmına el koyuyor. Bu yüzden Çoğunluk azınlığa, “gidin, yeter” diyerek, dünya ölçeğinde bir isyanın ateşliyici oluyor.

*

Wall Street dünyada borsa endekslerinden ve döviz kurlarından kazanç sağlamanın en önemli ve en başarılı örneğini oluşturmaktadır. Londra borsasından Tokyo borsasına kadar bütün ülkelerin borsaları, Wall Street''i örnek alıyorlar. Bunun için, New York''ta başlayan “Wall street''i işgal” hareketinin dalga dalga bütün dünya borsalarına yayılması bekleniyor.Çünkü bütün ülkelerde, türev piyasalarında yapılan işlemler, haksız kazançların ana kaynağında yer alıyorlar.

*

Arap ülkelerindeki toplu isyanlar, dayatmacı yönetimleri, Avrupa''daki toplu gösteriler yönetimlerdeki yolsuzlukları, Wall Street''teki toplu isyan ise, ekonomideki haksız kazançları hedef almaktadır. Her üç hareket farklı amaçlarla yola çıksalar da üçünün de hedefinde yolsuzluklara ve haksızlıklara karşı çıkmayan ve gerekli önlemleri almayan yönetimler var.

*

Ülkelerinin borsa ve finans merkezlerinde paralarının değerini koruyamayan yönetimler, ekonomideki haksızlıkların ve yolsuzlukların üstesinden gelemezler.

*

Bütün dünya Wall Street''teki isyanı desteklemelidir. Dünya doları denetemezse, dolar dünyayı denetir.

*

Haksız kazançlar, bütün kötülüklerin anasıdır.

13 yıl önce
Wall Street"te İsyan
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset