|
Dönüşü Olmayan Nokta

Terör Devleti İsrail''in gemi baskını bumerang etkisi yaptı. Başta Ortadoğu olmak üzere gezegenimizin dört bir yanında İsrail''in aleyhine kuvvetli rüzgarlar esiyor.

31 Mayıs 2010, ileride "İsrail''in Zevali"nin "başlangıç tarihi" diye anılabilir!

* * *

İnsani yardım gemisindeki savunmasız sivilleri, masumları katlederek yaptığı "güç gösterisi" Terörist İsrail''i çok zor durumda bıraktı.

Bu sürecin artık dönüşü yok!

Ortadoğu''da İsrail ve onun hamisi ABD''nin bir daha asla iki yakasını bir araya getiremeyeceği, nihayetinde "kaybedeceği" bir döneme girildi.

İsrail''in terör eylemi geri tepti; öyle ki, bu hadise, Türkiye''nin içinde bulunduğu coğrafyanın lideri olduğu gerçeğini pekiştirmeye yarayan gelişmeleri de tetikledi!

* * *

Ankara''nın Batı''nın boyunduruğundan kurtulmuş yeni konumu, bölgede İsrail-ABD tandeminin işini her geçen gün iyice zorlaştıracak.

Ankara, uluslar arası sularda katliam yapan bu devlet korsanlığını asla affetmeyecek.

Türkiye- İsrail ilişkileri, "dönüşü olmayan noktada" dır.

* * *

Artık çok farklı bir dünyada yaşıyoruz.

ABD, Irak yenilgisinden ve BOP''un çökmesinden sonra bölgedeki eski gücünü ve belirleyiciliğini yitirdi.

"Şer Ekseni"nde saydığı İran ve Suriye''yi çok istediği halde vuramadı.

Çünkü, karşısında "eski müttefiki" Türkiye''yi buldu!

Ankara, son dört yıl içinde Tahran ve Şam''la iyi ilişkilerini zirveye çıkardı.

Türkiye, aynı süre zarfında "bölgesel güç" haline gelirken, son aylarda da Rusya-Çin- Brezilya- Güney Afrika ve Meksika ile birlikte İsrail''e karşı pozisyon aldı.

ABD-İsrail, İran''ı yalnızlaştırmaya çabaladı; Türkiye ise yıllanmış "nükleer çifte stardardı" her fırsatta bu ikilinin yüzüne vurdu.

Oyunu bozdu.

Türkiye, İran''ın BM''nin nükleer kontrolüne hazır olduğunu ifade ederken, buna karşılık İsrail''in de bu kontrolü kabul etmesinin şart olduğunu vurgulayınca İsrail iyice duvara dayandı.

* * *

Bu gezegende artık İsrail-ABD hattının karşısında ciddi bir blok var.

BM''nin İsrail''i kınayan kararı, ABD''yi de acıttı.

ABD sözcüleri, kararı "acele ve uygunsuz" buldular; İsrail''in haydutluğuna "hak veren" açıklamalar yaptılar!

* * *

Türkiye''nin İsrail''in korsanlığına gösterdiği sert tepki, Ankara''nın eksen değiştirdiği gerçeğini bir kere daha gözler önüne serdi.

Öyle ki, Foreign Policy dergisi bile ABD''nin Türkiye karşısında geldiği noktayı itiraf etmek zorunda kalıyor.

Dergideki Steven Cook imzalı yazıda "Türkiye ile ABD arasında süren 60 yıllık stratejik işbirliğinin ardından iki ülkenin şimdilerde stratejik rakipler haline geldiğine" dikkat çekiliyor!

* * *

Son gelişmeleri "ABD, bölgede yeni kabadayının Türkiye olmasını istiyor." diye içeriden yorumlayan kimileri ise "aslında ne olduğu" hususunu ısrarla yanlış okumaya devam ediyorlar.

"Bölgedeki-dünyadaki bütün süreçleri her halükarda ABD belirler. ABD daima üste çıkar veya kazanır" düşüncesine dayalı bu "zihinleri tutsak etmiş, akıllara pranga vurmuş" meşhur klişe…

Bir süredir kesinlikle yıkılmış durumda…

Yani, artık geçersiz!

* * *

Son dört yıldır neler oluyor? Özellikle Türkiye''de, Ortadoğu''da ve dahi yerküremizde sürekli ABD''nin canını yakan hayati gelişmeler cereyan ediyor.

Türkiye''nin -Yeni Ankara''nın hakim iradesiyle- öne çıktığı, inisiyatif aldığı bu süreci bütün çabalarına rağmen engelleyemiyor, ABD!

Ankara, "Washington''a rağmen" onlarca siyasi, ekonomik ve diplomatik ezberi hepimizin gözleri önünde yerle bir etti, yahu!

* * *

ABD, Türkiye''nin bölgenin lideri olduğu hakikatini "kerhen" kabullenmek zorunda kalan taraftır.

il y a 14 ans
Dönüşü Olmayan Nokta
Rabbine hasım kesilen insan!
Sosyal çürüme yazıları 8: Sıkıntı yok cumhuriyeti
Belirsizlik ‘algılamayı’ öldürür
Reisi’nin manidar ölümü
İran bu sancılı günleri nasıl atlatacak?