|
Sizin çocuklar

Bülent Ecevit, 1979 sonbaharında iktidardan ayrılmak zorunda kalışını, TÜSİAD''ın 13 Mayıs-13 Haziran 1979 tarihleri arasında yedi gazete ve bir dergide yirmi dört kez yayınlanan ilanlarına bağlamıştır.

(7 Şubat 1994, TRT 1''deki ''Ateş Hattı'' programı)

*

TÜSİAD ilanları basında boy göstermeye başladıktan bir gün sonra, Başbakan Bülent Ecevit ''İşadamlarının muhtırası ile hükümet kurulmaz, bu ülkede ancak halkın dediği olur'' diye konuşmuştu!

*

1977''nin Şubat ayında CIA''in yeni başkanı Stansfield Turner Türkiye''yi ziyaret etti!

Feyyaz Berker başkanlığındaki TÜSİAD heyeti 24-29 Nisan 1977''de Washington''daydı...

65 Kongre üyesi ile buluşmayı da içeren bir ziyaretti. Heyette şu isimler yer aldı:

Rahmi Koç, Selahattin Beyazıt, Jak Kamhi, Fred Burla, Fuat Bezmen, Nejat Eczacıbaşı, Necati Akçağlılar, Muzaffer Gazioğlu, Asım Kocabıyık, Melih Özakat, Şahap Kocatopçu...

Pentagon''da R.Bauman''la buluştular. Beyaz Saray''da Başkan Yardımcısı Walter Mondale ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski ile görüştüler.

Görüşmeye katılanlar arasında o dönemde Brzezinski''ye yardımcılık yapan CIA mensubu Paul Henze de vardı!

ABD Başkanı Carter''a 12 Eylül''ü ''Bizim çocuklar başardı!'' diye haber veren Paul Henze''den söz ediyoruz...

Henze, 1974''de geldiği Türkiye''deki görevini 1977 başında tamamlayıp Brzezinski ile çalışmaya başlamıştı.

12 Eylül 1980 darbesinin temellerinin atıldığı yıl 1977''dir!

1977''deki Kanlı 1 Mayıs''ı ve 29 Mayıs''ta Ecevit''e İzmir''de suikast girişiminde bulunulduğunu hatırlıyoruz! Emekliliğe hazırlanan Kenan Evren''e Genelkurmay Başkanlığı''nın yolu da 1977''de açılmıştı.

*

TÜSİAD''ın Nisan 1977''deki Washington ziyaretine genel sekreter olarak katılan ekonomi yazarı Güngör Uras...

9 Şubat 1994''teki yazısında Ecevit''e ''Brzezinski ile görüşmelerinden iki yıl kadar sonra TÜSİAD ilanlarının yayınlandığından'' bahisle itiraz etmişti!

Bunun üzerine Güngör Uras''a ''uzunca bir mektup döşenen'' Ecevit şu çarpıcı cevabı vermişti:

''1979''un Mayıs ayı başında, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Warren Christopher benimle özel ve gizli bir görüşme yapmak üzere Ankara''ya geldi. ''Size bir müjdem var! Beklediğiniz dış yardım gerçekleşecek, ancak sizden bir ricamız olacak'' diyerek asıl konuya geçti...

Her gün Türkiye''den kalkacak ve Sovyetler Birliği üzerinde casus uçuşlar yapacak uçaklar için izin istiyordu...

Ben böyle bir izni ancak Sovyetler''den onay alınması koşuluyla verebileceğimizi söyleyince, Christopher bana ''Siz müttefikimiz olarak bunu bize nasıl söylersiniz?'' diye sert tepki gösterdi...

Ben de ona ''Evet müttefikiz, ancak siz SALT-2 Anlaşması''nı bizimle değil Sovyetler Birliği ile imzaladınız. Ben bu durumu geçenlerde Dışişleri Bakanı''nız Cyrus Vence''e de söyledim. Kendisi anlattıklarımı makul buldu'' dedim. Christopher bana verecek yanıt bulamayınca çok sinirlendi ve ''Onu bunu bilmem, siz bize bu izni vermezseniz dışarıdan bir dolar dahi yardım alamazsınız'' diye tehdit etti!

Sonradan Büyükelçileri Macomber''in araya girmesiyle tehdidini geri alsa da aramızda anlaşma olmadı...''

*

Ecevit''in cevabı Washington''a ulaştığında Başkan Carter''ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Brzezinski''nin tepkisi, Warren Christopher''ı da sollamıştı!

''Brzezinski, aynı yıl Washington''a giden bir grup Türk işadamına yaptığı konuşmada Ecevit''in liderliğini çok sert ifadelerle eleştirmiş, ''Bununla Türkiye bir yere ulaşamaz'' demişti...''

(12 Eylül, Saat: 04.00, Mehmet Ali Birand, Sayfa: 88-89, Eylül 1984)

*

TÜSİAD ilanları furyasının son haftasına girildiğinde dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren''in ABD ziyareti başladı!

Evren Paşa, 7-18 Haziran 1979''da ABD Genelkurmay Başkanı''nın davetlisi olarak yaptığı bu ziyarette Brzezinski ile de görüştü...

1979 Mayıs ayından itibaren Carter yönetiminin Türkiye ile ilgili toplantılarında ''İstikrarın ancak generallerin müdahale etmesiyle kurulabileceği'' dile getiriliyordu!

Carter, 12 Eylül darbesinden beş yıl sonra Cumhuriyet''e verdiği demeçte aynen şöyle diyecekti:

''12 Eylül''le ferahladık! Afganistan''ın işgal edilmesi, İran''daki monarşinin devrilmesinden sonra Türkiye''deki bu istikrar hareketi içimizi ferahlatmıştı...'' (21 Temmuz 1985)

*

1977''de Washington''ı ziyaret eden TÜSİAD heyetinde yer alan Şahap Kocatopçu, 12 Eylül''ün bakanları arasındaydı.

TÜSİAD Başkanlığı yapmış, Koç Holding İcra Kurulu Başkanı da olmuştu. Önde gelen masonlardandı. Hayata veda etmeden önce G.Saray Kulübü''nün en yaşlı üyesi idi.

*

3 Şubat 1980 tarihinde Pakistan''da ''paraşütçü komando'' üniformalı Bin Ladin''le ''enseye tokat'' silah muhabbeti yapmış olan Brzezinski, Derin Baron David Rockefeller''ın kankasıdır!

1977-1980 arasında Brzezinski''nin yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Konseyi''nde CIA''in temsilcisi olan Paul Henze''nin (1924-2011) Türkiye''deki kankası mı?

CHP''li Kasım Gülek''ti!

10 yıl önce
Sizin çocuklar
Ekonomik kalkınmada nitelikli işgücünün rolü
Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin kamu personeline yansıması (2)
Türkiye’yi devşirme kurtarıcılardan kurtarma mücadelesi…(3)
Devletsizlik ve ulussuzluk
Yasa ve toplumsal meşruiyet: 28 Şubat