Robinson Crusoe Obama, Cuma da İslam dünyasıdır

00:0014/07/2013, Pazar
G: 9/09/2019, Pazartesi
Yaşar Süngü

Modern dünyanın şekillenmesinde sömürgeci zihniyeti göremezsek bugün küresel ekonomik sisteme hâkim olan kapitalist mantığı anlayamayız.Ekonomi ve iktisatçılar tarafından Avrupa''nın sanayileşme öncesi ne büyük mücadeleler verdiği anlatılırken hammadde ve köle ticareti yaptığı nedense görmezden gelinir.İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun ''Modernleşme, Toplumsal Aktörler ve Devlet'' başlıklı sohbetinde, Avrupa''nın Haçlı Seferleri''yle başlayan

Modern dünyanın şekillenmesinde sömürgeci zihniyeti göremezsek bugün küresel ekonomik sisteme hâkim olan kapitalist mantığı anlayamayız.

Ekonomi ve iktisatçılar tarafından Avrupa''nın sanayileşme öncesi ne büyük mücadeleler verdiği anlatılırken hammadde ve köle ticareti yaptığı nedense görmezden gelinir.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun ''Modernleşme, Toplumsal Aktörler ve Devlet'' başlıklı sohbetinde, Avrupa''nın Haçlı Seferleri''yle başlayan modernleşme sürecinin boyutlarını anlatırken arka plandaki sömürge zihniyetini şöyle anlatıyor;

''Kristof Kolomb girişimi Haçlı Seferleri sonrasında oluşan Doğu bilgisi, uygarlık bilgisi ve ufuk genişlemesinin ürünü olarak ortaya çıkmıştır.

İstanbul''un fethi ile başlayan süreçteki hadiseler dünyadaki değişimi tetikledi

Osmanlı''nın Akdeniz''de kurduğu hâkimiyet sonrası Batı''nın serüveni de mecburen değişti.

1500 sonrası dönemi belirleyen üç önemli tarih vardır.

İlki 1453 yılında İstanbul''un fethi, ikincisi 1492 yılında Kolomb''un Amerika kıtasını keşfi, üçüncüsü ise 1497 yılında Ümit Burnu''nun keşfidir.

*

Sömürgecilikle karşılaşmada Amerika yerli halklarının tecrübesi ile Asya uygarlıklarının tecrübesi farklı.

Bu yüzden de İspanyollar çok kısa süre içerisinde Amerika''da hâkimiyet kurarken, Asya''da tam anlamıyla bir Batı hâkimiyetinin kurulması yüzyıllar sürdü.

*

Robinson Crusoe''nin ikinci kitabında, kahraman Madagaskar''- da yerli halkın direnç göstermesi karşısında söylediği: ''Buranın yerlileri Amerika kıtasının yerlilerine benzemiyor'' sözü de bu tespiti doğruluyor.

Asya coğrafyası, Batı ile en eski zamanlardan beri bir karşılaşma deneyimi olduğu için, güçlü bir tarihselliğe, ve uygarlık geleneğine sahip.

Bu nedenle de Asya kıtası Amerika kıtası gibi sömürgeleştirilemedi.

*

Daniel Defoe''nun Robinson Crusoe kitabı bir çocuk kitabı değildir.

1719''da basılan kitabın aslı üç kitaptan oluşur.

Birincisinde Amerika''nın keşfi sonrasında bir ada serüveni etrafında, bir sömürge tecrübesi, sömürgede bir düzenin nasıl kurulacağını, yerlilerin nasıl kullanılacağını, Cuma''laştırılacağını anlatır.

Bu bir anlamda oluşmakta olan sömürgeci dünyaya nasıl dâhil olunacağına dair rehber bir kitaptır.

İkinci kitap, Ümit Burnu''nun keşfini ve yeni Hindistan yolu üzerinden eski ticaret bölgelerine gelişi anlatır.

Yeni dünya ticaretinde kazanılan birikim ve tecrübenin, eski dünya, eski ticaret yolları güzergâhında yeni girişimlere dönüştürülmesinin hikâyesidir.

Üçüncü kitapta ise, romanın kahramanı üzerinden Defoe''nun siyaset, din gibi konulardaki felsefi fikirleri aktarılır.

Robinson Crusoe kitabından Cuma''yı, yani yerliyi çıkardığınızda Robinson''un hiçbir anlamı kalmaz.''

*

Günümüzün Robinson''u Obama ve batılı liderler, Cuma''sı da İslam dünyası.

Afganistan, Irak, Suriye ve en son Mısır''da olanlar ABD ve Batı''nın cumalaştırma operasyonundan başka bir şey değil.

Siz buna Gezi Parkı ile başlayan eylemleri de dahil edin.

Kolesterol: 300 milyar dolarlık yalan

Fransa ve dünyanın en ünlü kolesterol uzmanlarından biri olarak gösterilen Profesör Philippe Even''i dinleyin bakın neler söylüyor; Dev ilaç firmaları ve laboratuarları, kolesterol konusunda yalan söylüyor.

Kolesterol düşürücü ilaçlar sayesinde ilaç endüstrisi son 15 yılda 300 milyar dolar kazandı. Bazı bilim insanları da ilaç endüstrisi hesabına çalışıyor.Kolesterolün sağlığa zararlı olmadığı tezi sadece Profesör Evene tarafından değil dünya genelinde ve Türkiye''de de ilaç endüstrisinden bağımsız çalışan çok sayıda bilim insanı tarafından savunuluyor.

Günümüzde en tehlikeli yalanlar iki alanda söyleniyor: Birincisi siyaset, ikincisi sağlık.

Günün sözü: İnsanların yapabileceği en büyük fenalık kendisine olan güvenini kaybetmesidir. Richard Bernedici