1.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı ''Tarihsel Süreç ve Yeni Denemeler'' isimli program İstanbul''da gerçekleşecek.
İstanbul Tasarım Merkezi ve Ümraniye Belediyesi''nin birlikte düzenlediği, 1.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı ''Tarihsel Süreç ve Yeni Denemeler'' isimli program 23-29 Eylül 2013 tarihinde İstanbul''da gerçekleştirilecek.
Açılış programı ve konuya dair düzenlenen ''İslami Geometrik Desenlerde Tarihsel Süreç ve Yeni Denemeler'' isimli Panel''in ardından dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek uzmanların katılımlarıyla toplam yedi gün boyunca konu derinlemesine ele alınacak.
''Tarih & Kaynaklar'', ''Klasik Yöntemler'' ve ''Modern Uygulamalar olmak üzere üç ana başlık altında kurgulanan program; konferans ve seminerler, uygulamalı atölyeler, sergiler ve teknik gezilerden oluşacak bir faaliyet takvimiyle hayata geçmesi planlanıyor.
Türkiye''de İslami Geometrik Desenler alanında ilk kez gerçekleştirilecek bu program sonunda; yapılacak tüm sunumların bir araya getirilmesiyle bir kitap çalışmasının gerçekleştirileceği bildirildi.
1. Erken ve orta dönem İslam sanatı ve İslami Geometrik Sanatın oluşumu ve gelişimi
2. İslam Medeniyet Tasavvuru ve İslam Estetiği
3. İslami Geometrik Desenler''le alakalı yazılı kaynaklar
4. İslami Geometrik Desenler''in klasik üretim teknikleri
5. İslami Geometrik Desenler için modern klasik üretim teknikleri
6. İslami Geometrik Desenler''in matematiksel çözümlemeleri ve modülasyon teknikleri
7. İslami Geometrik Desenler''in mimariye ve Geleneksel İslami Sanatlarına yansımaları
8. Osmanlı halılarında geometrik desenler;
9. Selçuklu ve Osmanlı kapı, mihrap ve minberlerinde geometrik desenler (kündekari ve çini)
10. Modern yazılımlarla geometrik desen tasarımı ve analizi
Etkinlik süresince İstanbul Tasarım Merkezi''nin tarihi binasında; konuya ilgiyi artırmak, şu ana kadar yapılmış çalışmaları değerlendirmek ve sonrasında yapılacak çalışmalar için bir ufuk belirlemek amacıyla, ''İslam Sanatında Geometrik Desenler'' konseptinde sanat ve zanaat eserlerinden oluşan karma bir sergi düzenlenecek.






