|

İran, Samsun ile ekonomik işbirliği istiyor

İran İslam Cumhuriyeti'nin kuzeyindeki Golistan şehri Valisi Javad Ghanaat ile beraberindeki heyet Samsun'a geldi. Toplantıda taraflar iki il arasında sanayi kuruluşlarının karşılıklı yatırımlarını planlama, ülkeler arasında ziyaretlerde bulunup, üniversiteler arasında seminerler ve fuarlar düzenleme kararları aldı

Emre Ayaz
00:00 - 11/06/2012 Pazartesi
Güncelleme: 17:12 - 11/06/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
İran, Samsun ile ekonomik işbirliği istiyor
İran, Samsun ile ekonomik işbirliği istiyor

İran İslam Cumhuriyeti'nin kuzeyindeki Golistan şehri Valisi Javad Ghanaat ile beraberindeki heyet, Samsun'a geldi. Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret eden İran heyeti, ardından da bürokratlarla görüşmeler gerçekleştirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Golistan Valiliği Özel Kalem Müdürü Ali Asghar Jabbari, İl Ekonomik Koordinasyon Genel Müdürü Yedollah Vefaei, Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Genel Müdürü Ghorban Abbasi, Valilik Ekonomi Danışmanı Ebrahim Esmaeili, Gorgan İli Ticaret, Sanayi ve Maden Odası Başkanı Ali Mehrabi Dameghani ile resmi kurum temsilcileri ile işadamlarından oluşan heyet, Samsun ve Golistan şehirlerinin sanayi ve tarım bakımından elde ettikleri tecrübeleri paylaşmak için büyük fırsatlar olduğuna dikkat çekti.

Ziyarette iki il arasındaki sanayi kuruluşlarının karşılıklı yatırımlarını planlamak, ülkeler arasında ziyaretlerde bulunup, üniversiteler arasında seminerler ve fuarlar düzenlemeyi hedeflediklerini ifade eden Golistan Valisi Javad Ghanaat, iki ülke arasında da tarihi ve kültürel bağlar bulunduğuna dikkat çekti. Ghanaat, 'Golistan ve Samsun karşılıklı olarak kültürel, spor ve ekonomi haftaları düzenleyebilirler. Eğer bu mutabakat zaptını imzalayabilirsek iki şehir heyetler arasında çalışma grupları oluşturabiliriz. Çalışma gruplarının oluşması ile iki il arasında imzalayacağımız mutabakat zaptındaki maddeler daha kolay uygulamaya geçebilir. Yapacağımız en önemli çalışmalardan bir tanesi de iki il arasındaki ticaret ve sanayi odalarının potansiyellerini yakınlaştırıp, bir an önce bu çalışmaları uygulamaya geçirmek için harekete geçmek olmalıdır. Bizim bu çalışmalarla ilgili çok önemli proje tekliflerimiz var. Ortak bir çelik fabrikası kurulabilir. Tarım arasında işbirliği yaparak çok büyük projeler yapabiliriz.' açıklamasında bulundu.


TİCARETİN KAVŞAK NOKTASIYIZ

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise İran heyetinin ziyaretini önemsediklerini kaydetti. İki şehir arasındaki çalışmaların ve ilişkilerin daha somut bir noktaya gelerek ticari anlamda da ortak yatırımlar gerçekleştirilmesini umut ettiğini söyleyen Vali Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: 'Bizler önümüzdeki dönemde Samsun'un uluslararası ticaretin kavşak noktası olacağını düşünüyoruz. Bu bakımdan Samsun kuzey Baltık ülkeleri ile olan ticari ilişkilerde Golistan için önemli bir nokta olacaktır. Sanayi alanında önemli yatırımlarımız var. Çimento, bakır, gübre, demir çelik, döküm ve buna benzer birçok alanlarda ve değişik sektörlerde üretim yapan çeşitli fabrikalarımız söz konusu. Şu anda gıda OSB'yi kuruyoruz. Burada gıda işleme tesislerini üretime geçireceğiz. İki ülke ve il arasındaki sosyal kültürel ve ticari ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelmesi adına bir çok çalışma yapılabilir."

İki ülke heyetleri arasında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır ile ilgili kurum temsilcileri katıldı.


12 yıl önce