|

Konya-Sudan işbirlği

Sudan İşadamları ve İşverenler Federasyonu ile TOBB arasında, kurumsal ilişkilerin başlatılması için işbirliği anlaşması imzalandı. KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez, özellikle Müteahhitlik, Gıda sanayi, otomotiv yan sanayi sektörlerinde işbirliğinini artırılacağını söyledi.

Mustafa İşleyen
00:00 - 15/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 17:04 - 15/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Konya-Sudan işbirlği
Konya-Sudan işbirlği

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, TOBB merkez binasında Sudan Dış Ticaret Bakanı Prof. George Buryenk Newmby ve Sudan İşadamları ve İşverenler Federasyonu Başkanı Masoud Mamoun Elbirer'i kabul etti. TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez'in ev sahipliği yaptığı ziyarette, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler görüşüldü ve TOBB ile Sudan İşadamları ve İşverenler Federasyonu arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı. Sudan heyetini ülkemizde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Üzülmez, "Türkiye ve Sudan kaynağını tarihten alan, dost ve kardeş iki ülkedir. Sudan'ın, 41 milyonluk nüfusu, Afrika'daki coğrafik konumu, Doğu ve Güney Afrika ülkeleri Ortak Pazarı COMESA'ya üyeliği; ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinin yanı sıra, diğer Afrika ülkelerine açılımımız bakımından büyük önem arz etmektedir." dedi.


İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Başkan Üzülmez; "Ülkelerimiz arasında, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ile Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşmalarının biran evvel uygulanmaya konulması ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirecektir. Bugün, Sudan İşadamları ve İşverenler Federasyonu ile imzalayacağımız İşbirliği Anlaşması, ülkelerimiz özel sektörleri arasındaki kurumsal ilişkilerin başlatılması açısından önemli bir adımdır. Aramızdaki ticaret hacmi bir artış kaydetmekle birlikte, ülkelerimizin potansiyeli göz önüne alındığında arzu edilen düzeyde değildir. İki ülke arasında ticaret hacmi, 2005 yılında 153 milyon, 2006 yılında ise 224 milyon Dolara ulaşmıştır. Bu çerçevede, ticarete konu olan malların çeşitlendirilmesi ve işbirliği yapılacak olan alanların belirlenmesi, büyük önem arz etmektedir. Gittikçe gelişen Sudan'da tarım, hayvancılık, altyapı projeleri, tekstil, madencilik, dericilik, deri konfeksiyon alanlarında önemli işbirliği imkanlarının mevcut olduğunu biliyoruz." şeklinde konuştu. Üzülmez; özellikle Müteahhitlik, Gıda sanayi, motorlu taşıtlar sektörleri, elektrikli ev aletleri, tarım ve hayvancılık ile Otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörlerinde işbirliği yapılabilecek belli başlı sektörler olduğunu ifade etti.


Sudan Dış Ticaret Bakanı Prof. George Buryenk Newmby ise Türkiye'de olmaktan memnuniyet duyduğunu ve Türkiye gibi bölgenin güçlü ekonomilerinden bir tanesi ile işbirliği anlaşması imzalıyor olmanın kendileri için son derece önemli olduğunu söyledi. Newmby; "Bizi son derece sıcak karşılayan TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez'e çok teşekkür ediyorum. Burada oluşan samimi hava ileride ticaretimizde oluşacak büyük işbirliği ve gelişmenin bir başlangıcıdır" dedi.

17 yıl önce