|

Kore-Adıyaman ilişkileri gelişiyor

Kore Büyükelçisi Chang Yeob Kım ve eşi Seung Hee Ham Adıyaman'da önce Nemrut'u gezdi daha sonra da yetkililerle biraraya geldi. Kım, "Karşılıklı projeler üreterek, Kore ve Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel anlamda ilişkilerin daha iyi olacağı inancındayım' dedi

Kemal Öner
00:00 - 8/09/2008 Monday
Güncelleme: 17:25 - 8/09/2008 Monday
Yeni Şafak
Kore-Adıyaman ilişkileri gelişiyor
Kore-Adıyaman ilişkileri gelişiyor

Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Chang Yeob Kım ve eşi Seung Hee Ham Adıyaman'a geldi. AK Parti Adıyaman Milletvekili Şevket Gürsoy'un davetlisi olarak Adıyaman'a gelen Kore Büyükelçisi Kım, Nemrut Dağı'nı gezdi.

Büyükelçi onuruna verilen yemeğe Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Jandarma Komutanı Albay Ali Osman Salık, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Milletvekili Şevket Gürsoy ve Ahmet Aydın, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Zafer Ersoy katıldı.

İlk kez Adıyaman'a geldiğini söyleyen Büyükelçisi Chang Yeob Kım, "Ben ve elçiliğim olarak Adıyaman ile ilgili olan ilişkilerimizi geliştireceğiz. Şevket Gürsoy ile uzun süreli bir dostluğumuz var. Çalışmalarımız çok iyi. Karşılıklı projeler üreterek, Kore ve Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel anlamda ilişkilerin daha iyi olacağı inancındayım. Nemrut Dağı, düşündüğümden daha güzel bir yer. İlk kez gördüm ama çok etkilendim. Güneşin doğuşu çok izleniyor. Döndüğümde bunu ülkemdeki turizmcilere de anlatacağım" diye konuştu.

Kore ile Türkiye arasında eğitim anlamında büyük gelişmelerin olduğunu belirten Kım, "Ankara Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi'nde Korece eğitim verilmesi çok önemli bir gelişme. Bu ay sonunda Ankara'da öğrencilere Korece sınavına tabi tutacağız. Bu sınav sonrasında 2009'da Kore'ye bursla Türkiye'den öğrenci alacağız. Özellikle çok başarılı öğrencileri bizlere önerin. Kore'de 3 yıl sürecek, eğitimde bir yıl Korece dil eğitimi, 2 yıl diledikleri bölümde öğrencilere eğitim vereceğiz. Türkiye'de yaptığımız bu çalışmaların sonrasında önümüzdeki yıl, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Korece bir bölüm açarak, burada Asya çalışmalarıyla ilgili bir program açacağız. İlk etapta Türkiye'den 10 öğrenciye Kore'de burs vermeyi planladık. Bu 10 öğrenciden birini özellikle Adıyaman'dan istiyoruz. Böylece Kore ve Adıyaman arasında iyi ilişkilerin temelini atmış oluruz." Milletvekili Şevket Gürsoy da, "Kore dostluk grubu sorumlusu olduğum dönemde, çok iyi diyaloglarımız oldu. Hatta Kore'ye gidip geldiğim dönemlerde Kore havayollarının açılmasına da vesile olduk. İki ülke arasındaki dostluk uzun yıllara dayanmakta. Birleşmiş Milletler çatısı altında olmanın yanı sıra Kore ile müttefik bir ülkeyiz" şeklinde konuştu.

16 years ago