|

Kosova'dan Bursalı işadamlarına yatırım davet

Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye-Kosova İş Forumu toplantısında, "Kosova ile mesafemiz bir ıslık mesafesidir. Onun için coğrafi ve dostane yakınlıkta bizlere düşen bunu geliştirmek" dedi. Kosovalı Bakanlar ise, Bursalı işadamlarını yatırıma davet etti.

İsmail Hakkı Yoğurtçu
00:00 - 1/06/2009 Pazartesi
Güncelleme: 16:48 - 1/06/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Kosova'dan Bursalı işadamlarına yatırım davet
Kosova'dan Bursalı işadamlarına yatırım davet

Türkiye ile Kosova arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği imkânlarının artırılması ve ihracatçı firmalarımızın dış pazar paylarında artış sağlanması amacıyla İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (UİB) tarafından dış ticaret gezisi düzenlendi. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında, Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde, TOBB/DEİK ve UİB organizasyonunda gerçekleşen gezinin son gününde Türkiye-Kosova İş Forumu toplantısı yapıldı. Kosova'nın ekonomik ve ticari gelişmesinde, bölgesinde kuvvetli olmasında Türkiye'nin ve Türk işadamlarının her zaman hazır olduğunu belirten Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 285 milyon dolar olduğunu söyledi. Çağlayan, bu rakamın daha fazla olması gerektiğini belirterek, 'Önümüzdeki dönemde hedefler milyar dolarlar seviyesinde olmalı. Türkiye'nin stratejisi dünyadaki girişimcilerin ülkemize yatırım yapması yönündedir. Türkiye'nin Kosova stratejisi ise karşılıklı ortak kazanç sağlamak olacaktır. Kosova ile mesafemiz bir ıslık mesafesidir. Onun için coğrafi ve dostane yakınlıkta bizlere düşen bunu geliştirmek" şeklinde konuştu. Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova'nın hızlı ve efektif bir gelişmeye, işlevsel projelere, tecrübesi olan iş adamlarına ihtiyacı olduğunu kaydederek, Türkiye'nin benzeri süreçlerden geçtiğini hatırlattı ve Türkiye'den yardım istedi.


ÇAĞLAYAN, YATIRIM İÇİN SÖZ ALDI

Çağlayan, 'Ticari ilişkileri karşılıklı, dengeli hale getirmek için her türlü çabaya hazırız' derken, Türk iş adamlarına 'Sizler Kosova'ya yatırıma hazır mısınız?' diye sordu ve iş adamları da 'hazırız' yanıtını verdi. Türk girişimcilerinin Kosova'da özelleştirme, müteahhitlik, sanayi ve tarımda işbirliği yapması gerektiğini belirten Çağlayan, Kosovalı Bakanlara 'Türk iş adamlarının gerekli yatırımı yapması için sizlerde hazır mısınız?' diye sordu ve Kosovalı bakanlardan da 'hazırız' yanıtını aldı. Çağlayan, 'Karşılıklı hazır olduğumuza göre, bunun kanallarını açmak bize düşer' diyerek Serbest Ticaret Anlaşması'nın ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın süratle imzalanması gerektiğini söyledi.


BURSALI YATIRIMCILARA DAVET

Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Lütfi Zharku da temel amaçlarının bölge içinde Kosova'nın rekabet edebilir bir seviyeye gelmesi olduğunu belirterek, Kosova'nın çok sayıda doğal kaynağa sahip olduğunu ve kömür yataklarında dünyada beşinci sırada yer aldığını, tarım, turizm alanlarında da büyük potansiyele sahip olduğunu anlattı.Kosova Ekonomi ve Maliye Bakanı Ahmet Shala ise Kosova'daki vergilerin düşük olduğunu belirten Shala, Bursalı İşadamlarına kapılarını açtıklarını söyledi.

Toplantıya Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Lütfi Zharku, Kosova Ekonomi ve Maliye Bakanı Ahmet Shala, Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler, Kosova Türk Konseyi Başkanı Esin Beçay, TİM Temsilcisi Murat Akyüz, TOBB Temsilcisi Ender Yorgancılar, UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, Bursalı ve Kosovalı İşadamları ile çok sayıda davetli katıldı.



15 yıl önce