|
Evde yaşam nasıl gidiyor

Son 15 günlük e-ticaret (pazar yeri) verilerine göre; ev hapsi dönemimizde puzzle (yap-boz) satışları yüzde 62, kitap satışları yüzde 22 artmış.

Bağışıklık sistemini destekleyici vitamin ve bitkisel ürün satışlarında yüzde 43 oranında artış yaşanırken, bu oran C vitaminlerinde ise yüzde 82’yi bulmuş.

Çin, İran ve Avrupa’yı sürüklediği kaosun ardından tüm dünyaya yayılan ve Türkiye’yi de etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını; yaşam şeklimizi, önceliklerimizi ve tüketim alışkanlıklarımızı baştan aşağı değiştiriyor.

**

Alışveriş merkezlerinin, mağazaların, restoranların kapanması ve ofislerin evlere taşınmaya başlamasıyla geleneksel alışverişin yerini e-ticaret almaya başlamış.

Verilere göre; pazar yeri olarak tanımlanan ve birden çok marka ve kategorinin satışa sunulduğu dijital platformlarda yüzde 14 satış, yüzde 10 ciro artışı yaşanmış.

Aynı dönemde sipariş sayısı da yüzde 9 oranında yükselişe geçmiş.

**

Maske, tuvalet kağıdı, el dezenfektanı ve kolonya ile ilgili site içi aramaları 10 Mart Salı gününden itibaren her gün iki kat artarken, en dikkat çekici yükseliş ise puzzle ve kitap aramalarında yaşanmış.

Bu dönemde giyim sektöründeki satışlar yüzde 24 oranında düşerken, teknolojik ürün satışlarındaki daralma ise yüzde 36 olmuş.

**

Salgın ile birlikte sağlık konusundaki endişenin toplumun her kesiminde artmasıyla birlikte önemli bir tüketici kitlesi soluğu eczanelerde alırken, e-ticaret siteleri de bu talepten payını almış.

Salgından en kötü etkilenen sektörlerden biri de turizm.

Verilere göre otel rezervasyonları yüzde 74 oranında düştü.

Sosyal hayatın durma noktasına geldiği, herkesin eve kapandığı günlerde perakende sektörü de evden siparişi destekleyen kampanyalara ağırlık verdi. Şirketler bu dönemde e-maile ek olarak push ve sms gönderimlerini de ön plana çıkardı.

**

Verileri değerlendiren Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, salgın nedeniyle özellikle büyük şehirlerdeki insanların daha fazla tedirginlik hissettiğini belirterek, “Şehir insanı, uzun süreler boyunca evde kalmayı unutmuştu.

Yoğun iş hayatına ek olarak hafta sonları açık hava aktiviteleriyle geçen zamanın ardından; bir anda eve kapanan herkesin ezberi bozuldu.

Bir taraftan kaygılıyız, diğer yandan da bu kaygılı halimizi özellikle çocuklarımıza belli etmek istemiyoruz.

Bu dönemi ruhsal olarak en az hasarla atlatmak herkesin önceliği.

Ve herkes bir köşeye çekilip zaman geçirmek yerine ailesiyle birlikte bir şeyler yapmanın yollarını arıyor.” diyor.

**

Koronavirüs salgını nedeniyle alışverişlerde ağırlıklı olarak e-ticaret tercih edilirken, satın alınan ürünler insanların evde nasıl vakit geçirdiklerinin de ipuçlarını veriyor.

e-ticaret verilerine göre, koronavirüs salgını dolayısıyla evlere hapsolanlar, yemek yemek, TV ve internette haberleri takip etmenin dışında, bol bol kitap okuyor, çocukların eğitimleri için çaba sarf ediyor, evdeki arızaları ürünleri tamir ediyor.

**

E-ticaretin lokomotifi olan tatil-seyahat harcamaları tamamen durdu, önceden yapılan uçak, otobüs bileti ve konaklama rezervasyonları iptal edildi.

Online alışverişte ağırlık sanal süpermarketlere kaydı.

Kuru gıda, temizlik malzemeleri, et, meyve-sebze, kişisel bakım ve hijyene yönelik ürünlere yoğun talep var.

Süpermarketlerde online satışlar patlamış durumda.

Kitap ve eğitim kiti satışlarında da gözle görülür artış olmuş.

Özellikle çocuklar için hazırlanmış geliştirici setler çok revaçta.

Tekstil ürünleri satışlarında yavaşlama olmuş.

Makyaj malzemesi satışları azalmış.

Erkekler ise kendilerini tamirata vermiş.

Yapı marketlerdeki ufak ev gereçleri ve tamir kitlerinin satışları normalin çok üzerinde.

**

Nasıl, nereden ve hangi yolla bulaştığı bence hala belirsiz olan bu tehlikeli virüsün en olumlu yanı herkesin sağlıklı gıdaya yönelmesi ve sağlıklı düşünmeye başlaması oldu herhalde.

Evde kalınca herkes işine değil içine bakmaya başladı.

Bağışıklığı güçlendirici ne kadar besin varsa hepsi teker teker ortaya çıkıyor ve insanlar bunları kullanmaya başlıyorlar.

Korona virüsü ile ölüm korkusu tavan yaptı.

Virüs hem beslenmemizi hem de hayata olan bakışımızı kökten değiştirmeye başladı.

Eksiklerimizi, hatalarımızı gözümüze sokan virüs bizi her yönden terbiye edeceğe benziyor.

İnşallah kalıcı olur.

#Alışveriş
#Salgın
#Sedat Kılıç
#Koronavirüs
4 yıl önce
Evde yaşam nasıl gidiyor
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı