|

Borsa İstanbul %5 düştü, endekste devre kesici çalıştı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksindeki düşüşün yüzde 5'i bulmasıyla devre kesici uygulandı. İşlemlere 17.19'da devam edildi. Peki, devre kesici nedir, ne demek? Borsada devre kesici nasıl olur?

17:18 - 25/10/2023 Wednesday
Güncelleme: 17:24 - 25/10/2023 Wednesday
Yeni Şafak
Devre kesici nedir, ne demek? Borsada devre kesmek nasıl olur?
Devre kesici nedir, ne demek? Borsada devre kesmek nasıl olur?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksindeki düşüşün yüzde 5'i bulmasıyla devre kesici uygulandı.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada işlemlere 17.19'da devam edildiği açıklandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Saat 16:49:54 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

Devre kesici nedir, ne demek? Borsada devre kesmek nasıl olur?

Devre kesici terimi, borsada alım-satımı geçici olarak durduran bir acil durum önlemini ifade eder. Devre kesiciler; panik satışını engellemeyi amaçladığı gibi, söz konusu panik alımlar olduğunda da tetiklenebilir. S&P 500 ve BIST 100 gibi geniş piyasa endeksleri yanı sıra hisse senetleri için de yaygın olarak kullanılır.

Devre kesiciler; dünya çapındaki borsalarda, fiyatlar önceden tanımlanmış seviyelere ulaştığında borsada alım-satımı otomatik olarak durdurarak çalışan geçici önlemlerdir.

Borsada devre kesici olursa ne olur?

Devre kesici uygulandıktan sonraki ilk 20 dakikada hiçbir alım-satım işlemi gerçekleşmez. Ardından gelen 5 dakikalık süreç içerisinde, hisse senedinin devre kesici uygulandığı andaki sabit fiyatı üzerinden “tek fiyat yöntemi” ile emirler toplanır.



#Borsa İstanbul
#devre kesici
#bist 100 endeksi
10 months ago