|

ABD İçişleri Bakanı Zinke de görevinden ayrılıyor

ABD Başkanı Donald Trump, İçişleri Bakanı Ryan Zinke'nin bu yıl sonunda görevi bırakacağını açıkladı. Zinke'nin görevden alınma gerekçeleri arasında 2017 yazında İstanbul ve Yunanistan tatilinde güvenlik önlemleri için devlet kasasından harcanan paralar da var.

Yeni Şafak
10:06 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:18 - 17/12/2018 Pazartesi
AA
Ryan Zinke, ABD İçişleri Bakanı
Ryan Zinke, ABD İçişleri Bakanı

ABD Başkanı Donald Trump, İçişleri Bakanı Ryan Zinke'nin yıl sonunda görevini bırakacağını duyurdu.

Trump'ın göreve geldiği günden bu yana kabinesi ve yakın çevresinden ayrılacak son isim İçişleri Bakanı Zinke oldu.

Haberi Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Trump, "İçişleri Bakanı Ryan Zinke, yaklaşık 2 yıllık hizmetinin ardından yıl sonunda görevinden ayrılacak. Ryan görevini başarıyla yürüttü, kendisine ülkemize yaptığı hizmetler için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Sebepler arasında İstanbul tatili de var

ABD’de İçişleri Bakanı Zinke’nin görevden ayrılma kararının nedenleri arasında eşi Lola Zinke ile İstanbul’da yaptığı tatil de gösterildi. Zinke, 2017 yazında İstanbul ve Yunanistan tatilinde güvenlik önlemleri için devlet kasasından harcanan 25 bin dolar nedeniyle de soruşturuluyor.

ABD’de hakkındaki usulsüzlük soruşturmaları nedeniyle Beyaz Saray yönetimini zor durumda bırakan İçişleri Bakanı Ryan Zinke’nin ‘istifaya zorlanmasının’ ardından, Zinke’nin kabarık soruşturma dosyası ABD basınının gündemine oturdu. Associated Press (AP) haber ajansına göre, Zinke’nin usulsüzlük yaptığı öne sürülen konulardan biri Ağustos 2017’de eşi Lola Zinke ile birlikte çıktığı Türkiye ve Yunanistan tatili... AP, Zinke’nin iki ülkedeki tatilinde yanındaki güvenlik ekibinin 25 bin dolarlık masraflarının içişleri bakanlığı bütçesinden ödenmesinin Zinke’nin görevden ayrılmasına neden olan unsurlar arasında yer aldığını yazdı.

Roma, İstanbul ve Atina'ya gittiler

Lola Zinke, evliliklerinin 25’inci yıldönümünü kutladıkları 17 Ağustos 2017’de attığı tweet’te eşiyle beraber İstanbul’da çekildiği fotoğrafın altına ‘Boğaziçi’nde aşk’ ifadesini yazmıştı. Politico haber sitesinin yayımladığı tatil dökümanlarına göre, 16 Temmuz-4 Ağustos arasında İtalya’nın Floransa ve Roma kentlerinde tatil yapan Lola Zinke, Ryan Zinke ile 5 Ağustos’ta İstanbul’da buluşmuş. Daha sonra Yunanistan’da başkent Atina’ya ve Mikonos Adası’na giden çift, Atina’dan İstanbul’a dönerek evliliklerinin 25’inci yıldönümünü 17 Ağustos’ta Boğaz’da kutlamış. Çift, 19 Ağustos’ta İstanbul’dan Washington’a dönerek birlikte geçen iki haftalık tatili sonlandırmış. Türkiye tatilinin ardından çıkan usulsüzlük iddialarının ardından ABD İçişleri Bakanlığı, bölgedeki şiddet olayları yönündeki endişeler için İstanbul’da Zinke’ye güvenlik personelinin eşlik ettiğini belirtmişti.


Dosyası kabarık

Zinke’nin hükümete ait araçları eşine tahsis etmesi ve bu olayın soruşturmaya konu edilmesi de Beyaz Saray’ın Zinke’nin istifasını talep etmesine yol açan soruşturma konuları arasında gösterildi. İki oğlu ve bir kızı bulunan Montanalı Zinke’ye yönelik diğer suçlamalar, vergi mükellefi paralarının özel uçak harcamalarında kullanılması ve Montana’daki şüpheli bir emlak anlaşması da bulunuyor. İki yıllık görevi boyunca Zinke hakkında 15 soruşturma açıldı. Zinke, 23 yıl ABD Deniz Kuvvetleri’nde ‘komando’ olarak görev yaptıktan sonra 2008 yılında emekli olarak siyasete atılmış, 2016’da başkanlık seçimlerinde Trump’a destek veren siyasi kanat içinde yer almıştı.

Yerine gelecek isim haftaya açıklanacak

Trump, Zinke'nin yerine gelecek ismi gelecek hafta açıklayacağını belirtti.

Montanalı 57 yaşındaki Ryan Zinke, 23 yıl ABD Deniz Kuvvetlerinde görev yaptıktan sonra 2008 yılında emekli olarak siyasete atıldı.

Zinke, yaptığı iş bağlantıları, seyahatleri ve politik kararları nedeniyle göreve başladığından bu yana federal soruşturmalar ile karşı karşıya idi.

Trump kabinesinde değişim

ABD Başkanı Trump'ın görevine başladığı 2017 Ocak ayı itibarıyla kabinesi ve yakın çevresinde birçok isim değişti.

Trump'ın kabinesinden son olarak BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Adalet Bakanı Jeff Sessions, Özel Kalem Müdürü John Kelly gibi isimler ayrılmıştı.

#ABD
#İçişleri Bakanı
#Donald Trump
5 yıl önce