|

AB’de ırkçı terör salgını

Avrupa’da İslam düşmanlığı siyaset ve toplumu esir aldı. Irkçı teröristler, İngiltere’nin Birmingham kentinde önceki gece 5 camiye eş zamanlı olarak balyozlu saldırıda bulundu. Almanya’daki İslam düşmanlığı minare yasağına doğru genişliyor. Irkçı AfD Partisi Bavyera Eyalet Meclisi’nde minarelerin yasaklanmasını gündeme taşıdı. Karar çıkarsa ülkenin en büyük eyaletinde minare yapılamayacak.

Haber Merkezi
04:00 - 22/03/2019 Friday
Güncelleme: 01:26 - 22/03/2019 Friday
Yeni Şafak
Müslüman Toplum Merkezi ve Camii
Müslüman Toplum Merkezi ve Camii

Avrupa’da hem sosyal alanda hem de siyasette İslam karşıtı aşırı sağ ve ırkçı hareketlerin estirdiği terör rüzgarı her geçen gün kuvvetleniyor. İngiltere, Almanya, Avusturya, Hollanda gibi Avrupa’nın merkez ülkelerinde ırkçılar her geçen gün kendilerine kamusal alanda daha rahat hareket alanı buluyor. Müslümanları hedef alan terör saldırılarındaki tırmanış da dikkat çekiyor. Son olarak İngiltere’nin Birmingham kentinde önceki gece saatlerinde 5 camiye eş zamanlı balyozlu saldırılar düzenlendi. Saldırı sonrası terörle mücadele ekipleri de soruşturmaya dahil edildi. Birmingham, İngiltere’de Müslüman nüfusun en çok yaşadığı kentlerin başında geliyor.


EŞ ZAMANLI GERÇEKLEŞTİ

Polisten yapılan açıklamaya göre, bir şahsın saat 02.32’de kentteki bir caminin camlarını balyozla kırdığına dair ihbar alındı. Yaklaşık 42 dakika sonra da başka bir caminin benzer bir saldırıya uğradığı bildirildi. Bunun üzerine kentteki diğer camileri gezen polis, birkaç ibaret yerinin daha saldırıya benzer uğradığını belirledi. Birmingham’da belediye meclis üyesi Majid Mahmuud, sosyal medya hesabından paylaştığı videolarda, kentteki Müslüman Toplum Merkezi ve Cami’nin pencerelerine saldırının izleri görünüyor.

TERÖRLE MÜCADELE GÖREVDE

Saldırıların birbirleriyle bağlantılı olduğuna inanıldığını açıklayan polis, olay yerlerinde delillerin toplandığını ve güvenlik kamerası görüntülerinin incelendiğini bildirdi. Polis Şefi Dave Thompson, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Söyleyebileceğim şey, polis ve Terörle Mücadele Biriminin, kimin sorumlu olduğunu bulmak için yan yana çalıştıkları” şeklinde konuştu.

ÇEKİÇ, SOPA, BIÇAK!

Hafta içi Londra’da bir grup, cami önünde bekleyen Müslümanlara çekiç ve sopalarla saldırmıştı. Bir başka olayda ise ırkçı olduğu belirtilen bir İngiliz, Müslümanları bıçakla hedef almıştı.

  • Avusturya’dan skandal karar
  • Avusturya‘da ise aşırı sağcı hükümet, antisemitizm ile mücadele kapsamında Müslümanlara yönelik zorunlu “Toplama Kampı Gezisi” uygulamasını yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor. Uygulamanın sebebi olarak Müslüman çocukların İsrail’i eleştirmesi gösterildi. Ülkede geçen ay Avusturya Ulusal Meclisi tarafından yaptırılan bir çalışmaya göre, Türk çocukların yüzde 50’si Arap çocukların ise yüzde 70’nin İsrail’e karşı eleştirel, olumsuz düşüncelere sahip olduğu ileri sürülmüş, İsrail’e yönelik eleştirileri antisemitizm kapsamında gören araştırmaya göre, çocuklarda gözlemlenen yaklaşımın temel kaynağının “siyasal İslam” olduğu iddia edilmişti.
  • Bavyera’da minare yasağı
  • Almanya’da ise İslam karşıtlığı minare yasağına kadar genişlemek üzere. Bavyera Eyalet Meclisi minareleri kaldırmayı tartışacak. Irkçı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi artan “İslamlaşma” eğilimlerini gerekçe göstererek dün Bavyera Eyalet Meclisi’nde minarelerin yasaklanmasını gündeme getirdi. Karar çıkması halinde Almanya’nın yüzölçümü olarak en büyük eyaleti Bavyera’da artık minare inşa edilemeyecek. Sağ partilerin güçlü olduğu eyalette geçtiğimiz günlerde cami inşaatlarına karşı protesto gösterileri düzenlenmişti. Kaufbeuren, Deggendorf ve Regensburg kentlerinde düzenlenen protestolarda eylemciler “minareler çok yüksek, endişeleniyoruz” diyerek eylem yaptı.
  • Hollanda’da aşırı sağ patladı
  • Hollanda’da önceki gün yapılan, yerel parlamento ve senato seçimlerinde, seçime ilk kez katılan aşırı sağcı Demokrasi için Forum Partisi (FvD) oy patlaması yaşadı. Seçimde resmi olmayan sonuçlara göre, FvD 86, aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) 41 üye çıkardı. PVV ve FvD ile birlikte aşırı sağcı partilerin toplam sandalye sayısının 9’dan 17’ye çıkacağı senatoda, 38 sandalyesi bulunan koalisyon ortakları VVD, CDA, D66 ve CU’nun sandalye sayısı 31’e düşecek.

#​Avrupa
#İslamofobi
#AfD Partisi
#Bavyera Eyalet Meclisi
#Balyoz
5 years ago