|

Afganistan''da uyuşturucu üretiminde büyük artış

Afganistan genelinde uyuşturucu yapımında kullanılan afyonun ekiminde ve üretiminde 2014'te önemli artış olduğu belirtildi.

Aa
00:00 - 12/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 14:50 - 12/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Afganistan''da uyuşturucu üretiminde büyük artış
Afganistan''da uyuşturucu üretiminde büyük artış

Bileşmiş Milletler Uyuşturucu ile Mücadele Şubesi (UNODC) ve Afganistan Uyuşturucu ile Mücadele Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni rapora göre, geçen yıldan bu yana Afganistan''da ekilen afyon miktarında yüzde 7 ve üretilen afyon miktarında ise yüzde 17 artış görüldü.

Uyuşturucu İle Mücadele Bakanı Din Mohammad Mubarez Raşidi, Kabil''de düzenlenen basın toplantısında, 2013 yılında 209 bin hektar arazide afyon ekildiğini, 2014 yılında ise uyuşturucu ekilen arazinin büyüklüğünün 224 bin hektara yükseldiğini söyledi.

Afganistan''da 2013''te 5 bin 500 ton uyuşturucu üretildiğini, bunun bu yıl 6 bin 400 tona çıktığını ifade eden Raşidi, "Bu rakamlara göre Afganistan dünyada uyuşturucunun yüzde 90'ını üretiyor. Şu an Afganistan''ın 19 kentinde afyon ekiliyor" dedi.

Raşidi, Afganistan'da afyonun yüzde 46'sının ülkenin güneyindeki istikrarsız Helmand kentinde ekildiğini belirterek, bu şehri Kandahar, Farah ve Nangarhar kentlerinin takip ettiğini belirtti.

Afgan yetkililerine göre 2014''te yaklaşık 2 bin 700 hektarlık arazide ekilen afyon imha edildi. 2013 yılında bu alan 7 bin hektar olmuştu. Geçen yıllarda Afganistan''ın değişik bölgelerinde ekilen afyonun imha edilmesi yürütülen operasyonlarda yüzlerce polis yaşamını yetirmişti ancak bu yıl ülkede artan istikrarsızlıktan dolayı polis uyuşturucu ile mücadele için yoğun bir şekilde çaba göstermedi ve dolayısıyla çok kayıp vermedi.

Taliban'ın gelir kaynağı

Uyuşturucu İle Mücadele Bakanı Raşidi, uyuşturucu üretiminin Taliban''ın gelir kaynağı olduğunu bildirerek, " Uyuşturucu ve Taliban arasında sıkı bağ var.Uyuşturucu üretimi arttıkça Taliban da güçleniyor. Afgan hükümeti ve uluslararası toplum, Taliban ile mücadele ettiği gibi uyuşturucu ile de ciddi şekilde mücadele etmeli" dedi.

BM Uyuşturucu ile Mücadele Şubesi ( UNODC) Bölge Sorumlusu Andrey Avetisyan ise uyutucunun Afganistan için ciddi bir tehdit olduğunu belirterek, NATO''nun çekilmesinden sonra tüm Afganistan''da uyuşturucu üretiminde kullanılan bitkilerin ekilebileceğini ve ülkenin daha büyük bir uyuşturucu ülkesine dönebileceği uyarısında bulundu.

Afganistan'ın 2001''de ABD tarafından işgalinden sonra ülkede uyuşturucu ile mücadele için milyarlarca dolar harcandı ancak uyuşturucu üretimi her yıl daha fazla oldu. ABD'li yetkililer harcanan rakamın 7,6 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

BM, 2013 yılında Afganistan'da üretilen uyuşturucunun piyasa değerinin 3 milyar dolar, 2012 yılında ise bu rakamın 2 milyar dolar olduğunu bildirmişti. BM'nin verdiği rakamlara göre, Taliban döneminde Afganistan genelinde yaklaşık 50 bin hektar arazide uyuşturucu ekiliyordu. Bu yıl ise bu rakam 4 kattan fazla artış gösterdi.

9 yıl önce