|

Dünya Afiye'yi kurtaramadı

Dış Haberler
00:00 - 5/02/2010 Cuma
Güncelleme: 00:39 - 5/02/2010 Cuma
Yeni Şafak
Dünya Afiye'yi kurtaramadı
Dünya Afiye'yi kurtaramadı

Afganistan'da kendisini gözaltına almaya çalışan ABD askerlerine silahlı saldırı girişimi iddiasıyla yargılanan ve hikayesiyle dünyanın gündemine oturan Pakistanlı bilim kadını Dr. Afiye Sıddıki, New York'taki mahkeme tarafından suçlu bulundu. Ömür boyu hapis cezasından “eylemi önceden planlamadığı” gerekçesiyle kurtulduğu belirtilen Sıddıki için 30 yıl ya da daha fazla hapis cezası isteniyor.

PAKİSTAN AYAĞA KALKTI

“Kararın ABD'den değil İsrail'den geldiğini” söyleyen Sıddıki, hem bu olay, hem de El Kaide'nin lider kadrosuyla bağlantılı olduğu iddialarını reddetti. İnsan hakları grupları, Sıddıki'nin 5 yıl boyunca ABD'nin gizli hapishanelerinde tutulduğunu belirtiyor. Sıddıki, 2008'de, yanında çeşitli kimyasallar ve New York'ta 'kitlesel ölümlere yol açacak saldırılardan bahseden notlar olduğu gerekçesiyle Afgan polisi tarafından tutuklanmıştı.

Sıddıki'nin avukatları ise ortada ne parmak izi, ne kurşun izi ne de başka bir kanıtın olduğunu söyledi. Pakistan hükümeti de karara tepki gösterdi. 2003'te kaybolan ve 2 yıl önce bulunan Sıddıki'nin ABD'de cezaevine kadar uzanan hikayesi basında uzun süre tartışma konusu olmuştu. Sıddıki, ABD'de Massachussetts Teknoloji Enstitüsü'nda eğitim görmüştü.


14 yıl önce