|

Almanya'dan Cruise'a yasak

Alman Savunma Bakanlığı, Scientology tarikatı üyesi olduğu gerekçesiyle aktör Tom Cruise'nin Berlin'deki askeri tesislerde film çekmesine izin vermedi

Berlin
00:00 - 27/06/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:34 - 27/06/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Almanya'dan Cruise'a yasak
Almanya'dan Cruise'a yasak

Amerikalı ünlü aktör Tom Cruise'un son filmi için Berlin'deki askeri tesislerde yapılacak çekimler, Alman Savunma Bakanlığı'nın engeline takıldı. Savunma Bakanlığı, Cruise'nin tartışmalı Scientology tarikatı üyesi olduğu gerekçesiyle çekimlere yasak getirdi. Cruise, Valkyrie adlı filmde, 1944'te Hitler'e suikast teşebbüsünde bulunduğu için kurşuna dizilen Alman subay Claus Schenk von Stauffenberg'u canlandıracaktı. Gelecek yıl gösterime girmesi planlanan filmin çekimlerine de önümüzdeki ay başlanacağı açıklanmıştı.

SCIENTOLOGY ENGELİ

Ancak Almanya Savunma Bakanlığı, filmin yapımcılarının, olayların cereyan ettiği gerçek mekanlar olan Berlin'deki askeri tesislerde çekimler yapmasını yasakladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Harald Kammerbauer, Cruise'un scientology tarikatı üyesi olduğunu itiraf ettiğini hatırlatarak, Stauffenberg rolünün Cruise tarafından canlandırılması halinde filmin çekimlerine izin vermeyeceklerini belirtti. Sözcü, Alman silahlı kuvvetlerinin, 20 Temmuz 1944 olayları ile Stauffenberg'in kişiliğinin ciddi ve gerçekçi biçimde tasvirine özel bir ilgi gösterdiğini vurguladı.

SUBAYIN AİLESİ DE FİLME KARŞI

Tom Cruise'un Claus von Stauffenberg rolünü üstlenmesi, Stauffenberg'un ailesi tarafından da Scientology tarikatı üyesi olduğu gerekçesiyle tepkiyle karşılanmıştı.. 1953'te New York'ta kurulan tarikat Almanya'da bir kilise olarak tanınmıyor.


Scientology yasaklı tarikat

Alman ordusunun Scientolgy tarikatı yüzünden Tom Cruise'a izin vermemesine bu tarikatın Alman toplumundaki olumsuz imajı yol açtı. Almanya'da 5 yıl önce tarikat bağlantılı işlenen cinayetin ardından sıkı takibe alınan tarikat, üyelerini gizli yollarla devlet kurumlarına sokmakla suçlanmıştı. ABD'de oldukça yaygın olan tarikatın üyeleri arasında Tom Cruise ve John Travolta gibi bir çok Hollywood ünlüsü bulunuyor.



17 yıl önce