Avrupalı liderlerden Trump’ın son Grönland tehdidi sonrası Danimarka ile dayanışma mesajı

15:53, 06/01/2026, SalıG: Güncelleme: 16:45, 06/01/2026, Salı
DHA
Avrupalı liderlerden Trump’ın son Grönland tehdidi sonrası Danimarka ile dayanışma mesajı
Avrupalı liderlerden ortak Grönland açıklaması

Trump’ın Grönland’ı ABD topraklarına katma yönündeki niyetini yeniden gündeme getirmesinin ardından Avrupa’dan Danimarka’ya destek mesajları geldi. Avrupa’nın 7 ülke lideri tarafından yapılan ortak açıklamada, Grönland üzerindeki karar yetkisinin sadece Danimarka ve Grönland'a ait olduğunun altı çizildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Polonya Başbakanı Donald Tusk, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen tarafından imzalanan ortak açıklamada, Arktik bölgesinin güvenliğinin Avrupa ve transatlantik güvenliği için kritik olduğu kaydedildi.


Liderler, NATO’nun Arktik bölgesini bir öncelik olarak belirlediğini ve Avrupalı müttefiklerin bu alandaki varlıklarını, faaliyetlerini ve yatırımlarını artırdığını belirtti. Açıklamada, “Grönland da dahil olmak üzere Danimarka, NATO'nun bir parçasıdır. Bu nedenle Arktik'teki güvenlik; egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı da dahil olmak üzere BM Şartı’nın ilkelerine bağlı kalınarak, ABD dahil NATO müttefikleriyle kolektif olarak sağlanmalıdır. Bunlar evrensel ilkelerdir ve biz bunları savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” denildi.

ABD'nin NATO müttefiki olarak ve Danimarka ile 1951'de imzalanan savunma anlaşması kapsamında temel bir ortak olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Grönland, halkına aittir. Danimarka ve Grönland ile ilgili konularda karar verme yetkisi yalnızca Danimarka ve Grönland'a aittir” ifadelerine yer verildi.


Trump'ın gözü neden Grönland'da? Arktik'te "paylaşım" savaşı: İşte stratejik ve ekonomik dayanakları
Dünya
Trump'ın gözü neden Grönland'da? Arktik'te "paylaşım" savaşı: İşte stratejik ve ekonomik dayanakları
Beyaz Saray üst düzey yetkilisi Miller kimsenin Grönland için ABD'yle savaşmayacağını söyledi
Dünya
Beyaz Saray üst düzey yetkilisi Miller kimsenin Grönland için ABD'yle savaşmayacağını söyledi
Trump'ın gözü neden Grönland'da? Arktik'te "paylaşım" savaşı: İşte stratejik ve ekonomik dayanakları
Dünya
Trump'ın gözü neden Grönland'da? Arktik'te "paylaşım" savaşı: İşte stratejik ve ekonomik dayanakları

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026