|

Barış için kırmızı hat devrede

66 yılın ardından Çin ve Tayvan arasında diyaloğun artırılması amacıyla oluşturulan kırmızı hat üzerinden ilk telefon görüşmesi yapıldı.

Yeni Şafak
11:24 - 30/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:32 - 30/12/2015 Çarşamba
AA

Çin ve Tayvan arasında diyaloğun artırılması amacıyla oluşturulan kırmızı hat üzerinden ilk telefon görüşmesi yapıldı.



Şinhua ajansının haberinde, faaliyete giren kırmızı hat üzerinden ilk telefon görüşmesini, Çin'in Tayvan İşleri Ofisi Direktörü Cang Cıcun ve Tayvan'ın Çin İşleri Şefi Andrew Hsia'nın gerçekleştirdiği ifade edilirken, görüşmede tarafların son yıllarda tansiyonu azaltmak ve ilişkileri yeni boyuta taşıma çabalarının değerlendirildiği belirtildi.



İlişkilere yeni sayfa açmak amacıyla 66 yılın ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Tayvan lideri Ma Ying-jeou, 7 Kasım'da Singapur'da gerçekleştirdikleri tarihi görüşmede, güven inşası ve diyaloğun artırılması amacıyla kırmızı hat oluşturulması kararlaştırılmıştı.



Çin ana kesiminde 1949'da Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Çiang Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintang-KMT) taraftarları arasındaki iç savaşta, Çiang ve destekçilerinin Tayvan'a kaçmasıyla tarafların ilişkisi kesilmişti.

#Çin
#Tayvan
#kırmızı hat
#telefon görüşmesi
8 yıl önce