|

Binlerce kişi sokağa döküldü: Çin Milli Marşı’na saygısızlık tartışması

Hong Kong, suçluların Çin’e iadesi nedeniyle düzenlenen protestolardan sonra şimdi de Çin Milli Marşı’na saygısızlığı suç haline getiren yasa tasarısı nedeniyle protestolara sahne oluyor. Binlerce kişi Hong Kong sokaklarında tasarıyı protesto ederken, polisin göstericilere müdahalesi sert oldu.

Haber Merkezi
01:00 - 28/05/2020 Perşembe
Güncelleme: 00:38 - 28/05/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Binlerce kişi Hong Kong sokaklarında polisle karşı karşıya geldi.
Binlerce kişi Hong Kong sokaklarında polisle karşı karşıya geldi.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde geçtiğimiz yıl suç işlediğinden şüphe edilen kişilerin Çin’e iadesini öngören yasa tasarısı yüzünden aylarca süren protestolar, yeni bir tartışmalı tasarı nedeniyle yeniden alevlendi. Hong Kong’da binlerce eylemci, Çin Milli Marşı’na yönelik saygısızlığı suç haline getiren ve demokrasi yanlılarının bölgenin özerk yönetim yapısına aykırı olduğunu savunan tasarının dün Yasama Konseyi'nde (Yerel Meclis) görüşülmesi öncesinde sokaklara döküldü. Hong Konglular, Çin hükümetinin tasarı yoluyla kendileri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak istediğini savunuyor.

POLİSTEN GAZLI MÜDAHALE

Yasama Meclisi binası önünde önlemler alan polis, kalabalığa dağılması uyarısında bulundu. Eylemciler, polise molotof kokteyli fırlatırken, polis eylemcileri dağıtmak için biber gazı kullandı. Polis tarafından gözaltına alınan 180 kişinin yaşlarının 14-40 arasında olduğu açıklandı. Ülkenin farklı noktalarında eylemcileri kontrol altında tutmak isteyen polis eylemcilerin bir kısmını sokaklarda engellerken, bir kısmının da hareket etmesini engelledi. Basın mensuplarının da görüntü almasını engelleyen polis, kentin her noktasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Meclis ise görüşmeleri sürdürdü.

LAM DESTEKLİYOR

Çin’in ulusal marşına saygısızlığın suç sayılması gibi kimi maddelerin yer aldığı ve ‘terörizm ile dış müdahaleye’ karşı oluşturulduğu belirtilen Hong Kong’a yönelik yeni ulusal güvenlik teklifi geçen hafta Çin’de parlamentoya sunulmuştu. Teklif onaylandıktan sonra yasa taslağına dönüşecek; bu aşamanın ardından da haziran ayının sonunda yasaya dönüşmesi ihtimali yüksek. ABD ve Avrupa Birliği teklife karşı çıkarken Hong Kong yöneticisi Carrie Lam ise Çin’in çabalarını desteklediklerini açıklamıştı. Yabancı güçlerin Hong Kong’a müdahale etmeye hakkı olmadığını dile getiren Carrie Lam, taslağın Hong Kongluların temel haklarını tehdit etmeyeceğini iddia etti.

DAHA ÖNCE DE DENEDİ
  • Çin hükümeti, Kasım 2017’de ülkenin milli marşına hakaret ve aşağılayıcı davranışta bulunanların 15 güne kadar gözaltı, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, siyasi haklardan mahrumiyet cezaları verilebilmesini öngören bir yasa kabul etmişti. Hong Kong ve Makau Özel İdari Bölgelerinde uygulanması kararlaştırılan yasa, Hong Kong’da daha önce yabancı takımlarla yapılan futbol maçlarında, taraftarların Çin ulusal marşını yuhalaması sonrası çıkarılmıştı. “Gönüllülerin Yürüyüşü” adlı marş, 1949’da milli marş olarak kabul edilmişti.
#Çib
#Protesto
#Hong Kong
#Polis
4 yıl önce