|

BİR KAÇ GÜN İÇİNDE BÜYÜK BİR SALDIRI BAŞLATACAKLAR

.
00:00 - 30/01/2000 Pazar
Güncelleme: 11:59 - 4/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
BİR KAÇ GÜN İÇİNDE BÜYÜK BİR SALDIRI BAŞLATACAKLAR
BİR KAÇ GÜN İÇİNDE BÜYÜK BİR SALDIRI BAŞLATACAKLAR
Çeçenler dua bekliyor

AĞIR yaralı olduğu iddia edilen Basayev, sağlığının yerinde olduğunu açıkladı. Birkaç gün içinde büyük bir saldırı başlatacaklarını söyleyen Basayev, Müslümanlar'dan dua etmelerini istedi. Grozni'deki şiddetli çatışmalarda iki Çeçen komutan, İsmail ve Bagram şehid oldu.

GROZNİ- Rus basını tarafından ağır yaralı olduğuna dair haberler yayınlanan ünlü Çeçen komutan Şamil Basayev, sağlığının yerinde olduğunu ve moralleri çok yüksek durumda olan mücahidleri ile birlikte Grozni savunmasını sürdürdüklerini açıkladı. Önümüzdeki bir kaç gün içinde Çeçen savaşçıların büyük bir saldırı harekatı başlatacaklarını söyleyen Basayev, bu sebeple Müslümanların dualarıyla kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

İki Çeçen komutan şehid oldu

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Çeçenistan'da gerek Rus birlikleri, gerekse Çeçen mücahidler kayıp vermeye devam ediyor. 27 Ocak Perşembe günü Grozni'nin doğusunda Çeçen mücahit birliğinin bir Rus piyade birliğini 24 saat boyunca kuşatma altında tuttuğu ve kuşatmayı yarmak isteyen Ruslar ile savaşçılar arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi. Çatışmalarda onlarca Rus askeri öldürülürken, aralarında Çeçen Saha Komutanı Bagram'ın bulunduğu 5 Çeçen mücahit de şehit oldu. Çatışmalar sürürken, Çeçen mücahid saha komutanı İsmail'in liderliğindeki bir diğer Çeçen birliği, Bagram birliğine takviye sağlamak için yardıma geldi. Ancak, Saha Komutanı İsmail de Çeçen birliklerine yardım etmeye çalışırken Rus kurşunlarına hedef oldu. İki Çeçen komutanın şehit olduğunu bildiren Çeçen kaynaklar, Rus ordusunun bütün yalanlarına rağmen, Grozni'nin Minutka Meydanı'na yaklaşamadığını belirtti. Rus ordusunun bütün saldırılarının geri püskürtüldüğü ve Minutka Meydanı'na giden yollardaki Rus savaş makinelerinin hâlâ yanmakta olduğu kaydedildi.

Panik halinde geri çekildiler

Bu arada, Rus kuvvetlerinin, önceki gün Dubar-Yurt'a altıncı kez girme girişiminde bulunduğu, ancak geri püskürtüldüklerini bildiren Çeçenler, Rus kuvvetlerinin ölü ve yaralılarını oldukları yerde bırakarak, büyük bir panik halinde geri çekildiklerini belirtti. Mücahidlerin, bu operasyonda, çok sayıda hafif silah ve RPG 7 tanksavar roketleri ele geçirdikleri de verilen bilgiler arasında. Çeçen kaynakları Rus kuvvetlerinin ölülerini geri vereceklerini, kendilerinin de bu isteğe uyacaklarını, ancak önce Rus yalanlarını kamuoyuna kanıtlamak için bu askerlerin fotoğraflarını çektiklerini kaydettiler.

Beyaz Rusya savaşa katılmayacak

Beyazrusya Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkesinin Çeçenistan savaşının çözümü için Rusya'ya askeri yardım yapmasının söz konusu olmayacağını açıkladı. İttifak Devleti'nin Yüksek Kurulu Başkanı görevine atanan Lukaşenko, Rusya'nın büyük bir devlet olduğunu ve iç sorunlarını kendi başına çözebileceğine inandığını söyledi. Beyazrusyalı hiç bir askerin Çeçenistan'daki savaşa katılmayacağını vurgulayan Lukaşenko, fakat bölge halkına insani yardım göndermeye devam edeceklerini belirtti. Öte yandan, Batılı ülke liderleri tarafından pek sevilmeyen Lukaşenko'nun, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro tarafından ülkesine resmi olarak davet edildiği bildirildi.

24 yıl önce