|

En fakir ülkeler arasında ama bisiklet yolları var

Orta Batı Afrika''da 16 milyon nüfuslu bir ülke olan Burkina Faso'da ulaşımın büyük bir bölümü bisiklet ve motosikletle yapılıyor. Alım gücünün zayıf, yoksulluğun hat safhada olduğu ülkede 7 milyon civarında motosiklet ve bisiklet bulunuyor.

Cihan
00:00 - 4/11/2012 Pazar
Güncelleme: 12:23 - 4/11/2012 Pazar
Yeni Şafak
En fakir ülkeler arasında ama bisiklet yolları var
En fakir ülkeler arasında ama bisiklet yolları var

İnsanlar işlerine, çarşı pazara bisiklet ve motosikletle gidip geldiği, taşıma işlemlerini bunlarla yapıldığı ülkede kadın sürücülerin çokluğu da dikkat çekiyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden olmasına rağmen Burkina Faso''da Avrupa''daki gibi bisiklet ve motosiklet yolları var. Ülkenin en gözde mesleği ise bisiklet ve motosiklet tamirciliği.

Dünyanın en fakir 4 ülkesinden biri olan Burkina Faso'da, susuzluk, iletişim, giyim kuşam ve ulaşım sıkıntısı hat safhada. Nüfusunun yüzde 65'nin Müslüman olduğu ülkenin en büyük sorunu yoksulluk, kuraklık ve yatırım alanlarının olmaması. Dünyada ulaşımda çok büyük yatırımlar yapılırken Burkina Faso'nun günümüzdeki en büyük sıkıntılarından birisi ulaşım. Bundan 3-4 yıl öncesine kadar şehir merkezlerinden eşek arabalarıyla yapılan toplu taşıma işlemleri artık yerini bisiklet ve motosiklete bırakmış. Üretimin olmaması, pahalılık, işsizlik, yoksulluk, akaryakıt sıkıntısı gibi sebeplerden dolayı ülke insanın büyük bir bölümü ulaşımda motosiklet ve bisiklet kullanıyor. Bir motosiklet deposunun 4 dolara dolduğu Burkina Faso'da her bir evin olmazsa olmazları arasında bisiklet ve motosiklet yer alıyor. Fakat bunların ülke genelindeki sayısı tam olarak bilinmiyor.

Burkina Faso yetkilileri, 16 milyon nüfuslu ülkede 7 milyondan fazla bisiklet ve motosiklet bulunduğunu tahmin ediyor. Köyler hariç, şehir merkezlerinde her bir ailede ortalama 3-4 bisiklet ve motosiklet mevcut. Çin ve Mali'den gelen bisiklet ve motosikletlerin fiyatları ise 50 ile 300 dolar arasında değişiyor. Kısa mesafeli şehirlerarası yolculuklarda bile motosiklet ve bisiklet kullanılması dikkat çekiyor. Hatta bazı vatandaşlar, koyun, keçi ve tavuk gibi hayvanları ve ev eşyalarını şehirlerarası ulaşımda motosiklet ve bisikletle taşıyor. Başkent Ouagadogu (Vagadugu) başta olmak üzere ülkenin 13 ayrı şehir merkezinde toplu taşıma aracı bulunmuyor. İnsanlar, kent merkezlerinde toplu ulaşım araçları yerine bisiklet ve motosiklete biniyor. Toplu taşıma araçları şehirler arasında kullanılıyor, insanlar bulundukları ilçelerden köylere ise bisiklet veya motosikletle gidip geliyor.

BİSİKLET VE MOTOSİKLET KULLANIM ORANI YÜZDE 80'LERDE

Dünyanın en fakir ülkelerinden olmasına rağmen Burkina Faso'da Avrupa'daki gibi bisiklet, motosiklet yolları var. Başkent Vagadugu'da araç yolları ile bisiklet ve motosiklet yolları birbirinden ayrı. Bayan sürücülerin yoğun olduğu ülkede kaza yapma oranı ise çok düşük. Başkent Vagadugu ile 13 ayrı şehirde bisiklet ve motosiklet kullanıcı oranı yüzde 80'lerde. Bu nedenle şehirlerde çok yerde motosiklet ve bisiklet durakları mevcut.

ÜLKENİN GÖZDE MESLEĞİ BİSİKLET VE MOTOSİKLET TAMİRCİLİĞİ

Ülkede en yaygın meslek ise bisiklet ve motosiklet tamirciliği ile bisiklet ve motosiklet satıcılığı. Kent merkezinde her noktada derme çatma tamirci dükkanları dikkat çekiyor.

Başkent Vagadugu Ticaret Odası Başkanı Frank Tapsoba, ülkelerinde yaşanan maddi sıkıntı sebebiyle halkın ulaşım için bisiklet ve motosikleti tercih ettiğini söyledi. Tapsoba, Burkina'da özellikle şehirlerde ve yakın köylerde her ailede bisiklet ve motosiklet olduğunu kaydetti.

Seydi Abdülcelil Semahiri adlı şahıs ise evlerinde 3 bisiklet olduğunu belirtti. Araba almaya imkanları olmadığını, kentte toplu taşıma işinin de olmadığını belirten Semahiri, ''7 nüfuslu aileyiz. 3 adet bisikletimiz var. Bir yere gidecek olursak bisikletleri kullanıyoruz. Eşim ve ben işe bisikletle gidip geliyoruz.'' dedi.

11 yıl önce