|

Etiyopya, Somali'den çekiliyor

Cihan
00:00 - 28/11/2008 Cuma
Güncelleme: 12:34 - 28/11/2008 Cuma
Yeni Şafak
Etiyopya, Somali'den çekiliyor
Etiyopya, Somali'den çekiliyor

Etiyopya, yaklaşık iki yıldır işgalci güç konumunda bulunduğu Somali'den çekileceğini açıkladı. Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wahade Belay, ağırlıklı olarak başkent Mogadişu ve Baydoa kentlerinde konuşlanmış bulunan güçlerini çekeceklerini belirtti.

Batılı ülkeler tarafından kurulan ve yaşatılmaya çalışılan Geçici Hükümeti korumak için 2007 yılı başında Somali topraklarına giren Etiyopya birlikleri 6 ay süreyle Somali genelinde kontrolü sağlayan İslami Mahkemeler Birliği adlı gücü devirmişti. Ancak Etiyopya birliklerinin ülkeye girmesiyle birlikte Somali'de yine kanlı eylemler baş göstermiş ve 10 binden fazla kişi düzenlenen saldırılarla hayatını kaybetmiş, 1 milyondan fazla kişi de yerlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Artan saldırılar sonucu 8 milyon nüfuslu ülkede 3 milyon kişi uluslararası insani yardımlara muhtaç duruma düşmüştü.

Belay, çekilme konusunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping'i bilgilendirdiklerini ifade etti.

Cibuti'de uzun süredir devam eden görüşmelerde dün anlaşmaya varılarak Geçici Hükümet'le Eritre'de faaliyet gösteren İslami Mahkemeler Birliği öncülüğündeki muhalif hareketin yeni bir hükümet kurması kararlaştırılmıştı. Ancak anlaşmaya bazı muhalif hareketlerle Devlet Başkanı Abdullahi Yusuf'un karşı çıkması yüzünden yeni kurulacak hükümetin başarı şansına şüpheyle bakılıyor.

1991 yılından beri merkezi bir hükümetin olmadığı Somali'de başta kabileler arası çatışmalar ve Etiyopya başta olmak üzere komşu ülkelerin müdahalesinden dolayı istikrar sağlanamıyor.


15 yıl önce