|

Gabriel: Filistinlilerin de güvenli bir devlette yaşama hakkı var

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'i kabul etti. Kabülün ardından yapılan ortak basın toplantısında Abbas, "Bölgede kalıcı ve adil bir çözüme ulaşılması için ABD'nin yanı sıra Avrupa Birliği'nden Almanya ve Fransa'nın rolüne güveniyoruz" dedi. Gabriel ise "Kudüs'ün statüsü hakkında iki tarafın müzakere etmesi gerekiyor. Bu, dışarıdan herhangi bir tarafın dayatmasıyla olmaz" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
21:36 - 31/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 21:51 - 31/01/2018 Çarşamba
AA
Filistin Devlet Başkanı Abbas, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'i kabul etti.
Filistin Devlet Başkanı Abbas, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'i kabul etti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bölgede kalıcı ve adil barışın sağlanması için ABD'nin yanı sıra Almanya ve Fransa'nın rolüne güvendiklerini belirtti.

Abbas'ın, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'i kabülünün ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

Bölgede barışın sağlanması için Ortadoğu Dörtlüsü'nden (BM, AB, ABD ve Rusya) ve Avrupa ile Arap ülkelerinden bazılarının ara bulucu olması gerektiğini ifade eden Abbas, "Barış süreci halihazırda bir çıkmazda. Bölgede kalıcı ve adil bir çözüme ulaşılması için ABD'nin yanı sıra Avrupa Birliği'nden Almanya ve Fransa'nın rolüne güveniyoruz." dedi.

"Her yerde terörle mücadeleye verdiğimiz önemin altını çiziyoruz"

Abbas, başkenti Doğu Kudüs olan ve 1967 sınırlarına tabi, İsrail ile Filistin'in güvenlik ve istikrar içinde yaşayacağı iki devletli çözüme olan bağlılıklarının yineleyerek, "Üzerimizdeki baskılara rağmen barış kültürüne bağlıyız. Kudüs meselesi, UNRWA'nın fonunun kısılması gibi baskılara maruz kalıyoruz. Ayrıca her yerde terörle mücadeleye verdiğimiz önemin altını çiziyoruz." diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı, Almanya'nın Filistin halkına sağladığı iktisadi destekten duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ise Ortadoğu'daki siyasi sürecin zor bir aşamadan geçtiğine dikkati çekerek, ABD'nin Kudüs kararının; barış müzakereleri dışında cereyan ettiğini, bunun da Oslo Anlaşması'nda (1993) kabul edilenlerin tamamından uzaklaşıldığına ilişkin bir izlenim verdiğini aktardı.

"Filistinlilerin de güvenli bir devlette yaşama hakkı var"

Gabriel, "Güven ve barış içinde yaşayan bir İsrail devletinin olmasına ilişkin Almanya'nın özel bir bağlılığı bulunuyor. Filistinlilerin de güvenli, barış içinde ve istikrarlı bir devlette yaşama hakkı var. İki halk, barış ve istikrar içinde yaşamak istiyor." ifadesini kullandı.

Bölgede barışın sağlanması için iki devletli çözümü desteklediklerini belirten Alman bakan, barışa ulaşmak dışında siyasi ya da pratik bir seçeneğin olmadığını vurguladı.

"Kudüs'ün statüsü hakkında iki tarafın müzakere etmesi gerekiyor. Bu, dışarıdan herhangi bir tarafın dayatmasıyla olmaz." diyen Gabriel, şunları söyledi:

"Bu, Almanya'nın değil, tüm Avrupa Birliği ülkelerinin görüşü. Müzakere masasına oturulması için bir yol bulunmalı. Müzakere masasına dönmek için ABD'nin hazırlığına ihtiyaç var. Bu nedenle, ABD'nin üzerinde müzakere edebileceğimiz bir öneriyi masaya sunmasını temenni ediyoruz."

#ABD
#Almanya
#Sigmar Gabriel
#Filistin
#Mahmud Abbas
6 yıl önce