|

Gazze’de dehşet zindanları: 50 gün kelepçeli kaldı

İsrail’in Gazze’deki zindanlarında 50 gün tutuklu kalan Filistinli Maain Haşim Ağa, yaşadığı dehşeti anlattı. Tutuklu kaldığı süre boyunca plastik kelepçeleri bileklerinden çıkartılmayan Haşim Ağa, “Bir gün o kadar fazla dövdüler ki demir levyelerin şiddetiyle omzum çıktı ve kolum kırıldı” dedi.

Rabia Şenol
04:00 - 25/05/2024 Cumartesi
Güncelleme: 05:42 - 25/05/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Filistinli Maain Haşim Ağa
Filistinli Maain Haşim Ağa

Gazze’de sivillere yönelik soykırım yürüten İsrail, öldürmediği kişileri de sistematik işkencelerle sakat bırakıyor. 50 gün boyunca İsrail’in Gazze’deki zindanlarında tutuklu kalan Maain Haşim Ağa yaşadığı işkenceleri Yeni Şafak’a anlattı. Han Yunus’ta düzenlenen kara saldırısında bölgedeki birçok erkek gibi çıplak bir şekilde tutuklanan Haşim Ağa’nın, babası dahil birçok akrabası hala tutuklu.


İŞKENCE SIRAMIZI BEKLEDİK

İsrail’in 50 gün boyunca sistematik bir şekilde işkence uyguladığı esirlerden Haşim Ağa, işkence sıralarını beklediklerini, yatmalarına dahi müsaade edilmediğini belirtti. Haşim Ağa, şunları kaydetti. “Baskınla içlerinde benimde olduğum evimizdeki bütün erkeleri tutukladılar. Kıyafetlerimizi çıkartıp hepimizi çıplak bir şekilde kelepçelediler. 50 gün boyunca plastik kelepçeleri bileklerimden çıkarmadılar. Her gün çok şiddetli işkencelere maruz kaldık. Öldüresiye dövüyorlar ve üstümüze köpekleri salıyorlardı. Bir gün o kadar fazla dövdüler ki demir levyelerin şiddetiyle omzum çıktı ve kolum kırıldı. Yatmak kesinlikle yasak her an dizlerimizin üstünde ellerimizi ayaklarımızın arasına alarak işkence sıramızı bekliyorduk.”


DOKTORLARA DAHA ÇOK İŞKENCE

Yoğun şiddete maruz kaldıklarını ifade eden Haşim Ağa, tutukluların çoğunun sakat kaldığını vurgulayarak sözlerine şunları ekledi: “Bazen gücümüz kalmıyordu ve yere düşüyorduk işte o anda sopalar ve demir levyelerle yeniden dayak yiyorduk. Tutuklanan herkese çok kötü işkenceler yapıyorlardı ama doktorlara çok daha fazla işkenceler uyguluyorlardı. Yemek ve su vermeyerek hepimizi güçten düşürmeye çalıştılar. Bozuk ekmekleri getirip zorla yediriyorlardı ve herkes ekmekleri yedikten sonra kusmaya başlıyordu. Bu şartlarda herkes çok ciddi kilo kayıpları yaşadı. Birçok tutukluda dayaklardan dolayı sakat kaldı.”


Travma hâlâ devam ediyor

Serbest bırakıldığı günden beri elleri kelepçeliymiş gibi bacakları arasında uyuduğunu söyleyen Haşim Ağa, “Abim ve ben serbest bırakıldık. Benim rahatsızlığım olduğunu bildikleri halde işkencelere devam ettiler. Babam, kardeşim ve birçok akrabam hala tutuklu ve işkence görüyorlar. Orada yaşadığımız zorlukları anlatmamıza kelimeler yetmez. Bütün erkekler, çıplak bırakılarak hem psikolojik hem de fiziksel zorluk yaşatılıyor. Kolum ve bacağım kırıldı. Önceden yürüyebilirdim şu an sadece yatıyorum. Yaşadığımız zor günlerin travmasını hala yaşıyoruz, hem üstümüzden bombalar geçiyor hem de işkencelere maruz kalıyoruz” ifadelerini kullandı.


#Gazze
#İsrail
#işkence
#doktor
23 gün önce