|

Helsinki’de Suriye pazarlığı

ABD Başkanı Trump, Suriye’den asker çekmek için Rusya lideri Putin ile anlaşmaya varmak istiyor. Trump, Rus mevkidaşına Suriye’den çekilme karşılığında güneyde kapalı bir bölge teklif edecek. Planın kilit bölümünde İran’ın Suriye’den çıkarılması ve terör örgütü YPG/PKK’nın ülkede alan kontrolünü güçlendirmesi yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/06/2018 Saturday
Güncelleme: 01:07 - 30/06/2018 Saturday
Yeni Şafak
Trump ‘İran’sız Suriye’ için Rusya ile anlaşmak istiyor
Trump ‘İran’sız Suriye’ için Rusya ile anlaşmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın 16 Temmuz’da Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmede, ABD’nin Suriye’den çekilmesini konuşacağı bildirildi. CNN kanalının konuyla ilgili üst düzey askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, “Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye’nin güneybatısında ABD’nin en kısa sürede ülkeden çekilmesini sağlayacak bir kapalı bölge oluşturulması yönünde anlaşmaya varmak istiyor” ifadeleri kullanıldı. Trump’ın ABD ordusunu çekme planının kilit bölümünü İran’ın Suriye’den çıkartılması oluşturuyor. İkili görüşmede, terör örgütü YPG/PKK’nın alan kontrolünü güçlendirmesi ve ülkedeki petrol yataklarının kontrolüne ilişkin konuların da masaya gelmesi bekleniyor.

ÖNCE İRAN ÇIKARILACAK

Washington’un Suriye’de ana hedeflerinden biri İran’ın bölgeye yerleşmesini engellemek. Kaynaklar, İran’ın Suriye’den çıkartılmasının Trump’ın ABD ordusunun çekilmesi planının kilit bölümünü oluşturduğunu ifade etti. Habere göre, böylece Suriye ordusunun militanları püskürtmek için operasyon gerçekleştirdiği bölgede kontrolü ele alıp çatışmaların durdurulması ve İran’ın bölgede bulunmasının önlenmesi planlanıyor. Trump, Nisan ayında ABD’nin yakında Suriye’den çekileceğini söylemişti, ancak bu açıklama ABD Savunma Bakanlığı tarafından doğrulanmamıştı.

KREMLİN ŞAŞIRDI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Suriye’den çekilmesini sağlayacak bir anlaşmaya varmak istediği iddiasına ilişkin açıklamada bulundu. Peskov, konuyla ilgili hiçbir şey bilmediklerini belirterek “Bizim hiçbir şeyden haberimiz yok. Bize düşen sadece şaşırmak” dedi. Peskov zirve ile ilgili, “Birçok kişi bu zirveyi bekliyor, önümüzde zorlu konular üzerinde ciddi bir görüşme var” dedi.

  • AB’nin altını oyuyor
  • ABD Başkanı Donald Trump’ın 24 Nisan’da Washington’daki Oval Ofis’te bir araya geldiği Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a “Neden AB’den ayrılmıyorsunuz?” diye sorduğu ortaya çıktı. ABD merkezli Washington Post’un haberine göre Donald Trump, Emmanuel Macron’a Fransa’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması halinde ‘kazançlı bir ikili anlaşma’ önerdi. İki Avrupalı yetkiliye dayandırılan haberde Trump’ın, Fransız lidere ‘AB’nin ABD ile olan ticaret anlaşmasından daha iyi koşullara sahip’ ikili bir ticaret anlaşması önerdiği belirtildi.
#Helsinki
#Suriye
#Zirve
6 years ago