|

'İtalya artık yalnız değil'

AB Zirvesi'nden sonra konuşan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, "Bugünden itibaren İtalya artık yalnız değil. Bu zirveden daha sorumluluk sahibi ve destekleyici bir Avrupa ortaya çıktı" açıklamalarında bulundu. İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise, "Laflara güvenmiyorum, somut taahhütler olup olmadığını göreceğiz. Çünkü şu ana kadar Avrupa her zaman 'yaşasın Avrupa' dedi ama bedel ödeyen hep İtalya oldu" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
14:28 - 29/06/2018 Cuma
Güncelleme: 14:29 - 29/06/2018 Cuma
AA
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'ne ilişkin, "Bugünden itibaren İtalya artık yalnız değil. Bu zirveden daha sorumluluk sahibi ve destekleyici bir Avrupa ortaya çıktı" dedi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, AB Zirvesi'nden ayrılırken değerlendirmede bulunan Conte, "Bugünden itibaren İtalya artık yalnız değil. Bu zirveden daha sorumluluk sahibi ve destekleyici bir Avrupa ortaya çıktı" diye konuştu.

Zirvenin sonuç bildirgesinde denizdeki kurtarma operasyonlarına ilişkin "yeni bir bakış açısının" hakim olduğunu belirten Conte şunları dile getirdi:

İtalya'nın kabul merkezleri açıp açmayacağı sorusuna verdiği cevapta ise Conte, Avrupa'da kabul merkezleri oluşturulabileceğini ancak bunun gönüllülük esasına göre yapılabileceğini söyledi.

"STK gemileri İtalya'yı sadece kartpostallarda görebilir"

İtalya'da hükümetin ortaklarından aşırı sağcı Lig partisinin lideri, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise zirvenin sonuç bildirgesine ilişkin, "Laflara güvenmiyorum, somut taahhütler olup olmadığını göreceğiz. Çünkü şu ana kadar Avrupa her zaman 'yaşasın Avrupa' dedi ama bedel ödeyen hep İtalya oldu." değerlendirmesinde bulundu.


Akdeniz'de kurtarma operasyonları düzenleyen sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili Salvini, şunları kaydetti:

"Sivil toplum kuruluşu gemileri artık İtalya'yı sadece kartpostallarda görebilir. Şu an Libya açıklarında İspanyol Proactiva Open Arms'ın iki gemisi bulunuyor. Bugün onlardan finansman sağlayan kişilerin listesini açıklamalarını istiyorum. Onlar ve diğer sivil toplum kuruluşları siyaset yapıyor, bana ırkçı ve faşist diyorlar ama hem İtalyan hem de Libya ordusunun dediği gibi asıl onlar kaçakçılara yardım ediyor."

#Avrupa Birliği
#Göç
#Göçmen
#İtalya
#Matteo Salvini
#Giuseppe Conte
#Sığınmacı
6 yıl önce