|

Jeronimo'ya 100 yıl sonra iade-i itibar

ABD, kendisine karşı savaştığı için yıllarca esir tuttuğu dünyaca ünlü Apachi Jeronimo'ya itibarını iade ederek onurlandırdı

Aa
00:00 - 25/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:09 - 25/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Jeronimo'ya 100 yıl  sonra iade-i itibar
Jeronimo'ya 100 yıl sonra iade-i itibar

Amerikan Temsilciler Meclisi, ölümünün yüzüncü yıldönümünde meşhur Apaçi lideri Jeronimo'ya itibarını iade etti. Mecliste önceki gece kabul edilen karar metninde, 1909 yılının 17 Şubatında ölen “Jeronimo” lakaplı Apaçi lideri Goyathlay onurlandırıldı. Meclis, “Jeronimo'nun olağanüstü yiğitliğini ve kendi topraklarını, halkını ve Apaçi hayat tarzını savunma azmini” teslim etti.


KAN KUSTURAN SAVAŞÇI

Topraklarını önce Meksikalılara, sonra da Amerikalılara karşı savunan ve kendisine bağlı küçücük yerli grubuyla askerlere kan kusturan “Jeronimo”, 1886'da Amerikan ordusuna teslim olmak zorunda kaldı ve 20 yıldan uzun süre savaş esiri olarak tutulduktan sonra 1909'da 90 yaşında öldü. Hür kızılderili savaşçılarının sonuncusu sayılan “Jeronimo” nun hayatı sinemaya uyarlandı ve çizgi filmlere konu oldu. Şef Mahko 'nun torunu olan Jeronimo, bir Bedonkohe Apache yerlisiydi. Jeronimo'nun savaş kari-yeri bir Chiricahua (Apacheler arasında en çok saygı duyulan Apacheler) ve aynı zamanda şefi olan kayınbiraderiyle de bağlantılıydı.

Jeronimo Amerikan hükümetine karşı savaşan son liderlerden biriydi. O sıralar Amerikalı yerleşimcilerin yanı sıra İspanyollar da bu bölgeye akın ediyordu. Jeronimo'nun hayatındaki en kötü anı bu dönemde gerçekleşti. 1858'de bir gün eve döndüğünde, eşi, annesi ve 3 çocuğunu İspanyollar tarafından öldürülmüş olarak buldu.

15 yıl önce