|

Katliam önceden biliniyordu

SALDIRIDAN ÇOK ÖNCE BAŞLADIMiloseviç'in, etnik temizlik harekatını NATO'nun operasyon kararından çok önce başlattığı, ancak NATO'nun bu konudaki sinyalleri gerektiği şekilde değerlendiremediği öğrenildi. KOSOVA'YA YOĞUN YIĞINAKMiloseviç, 1998 Ekiminden itibaren Kosova'ya 40 bin asker, özel eğitimli milis birlikleri, 300 tank ve 150 ağır top yolladı ve zırhlı araçların bir aylık ihtiyacını karşılayacak yakıt depoladı.NATO BİLDİĞİ HALDE ENGELLEMEDİPlanına karşı çıktığı için azledilen General Perisiç, Miloseviç'in planlarından NATO'yu üstü kapalı biçimde de olsa haberdar etmek istedi, ancak mesaj gerektiği biçimde değerlendirilemedi.

Yeni Şafak
00:00 - 13/04/1999 Salı
Güncelleme: 10:07 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

New York- Miloseviç yönetiminin, etnik temizlik harekatını NATO'nun operasyon kararından çok önce başlattığı, ancak NATO'nun bu konudaki sinyalleri gerektiği şekilde değerlendiremediği öğrenildi. Amerikan "Newsweek" dergisinin son sayısında yayınlanan araştırmaya göre, Kamboçya katliamının başmimarı Pol Pot'a benzetilen Miloseviç ve adamları, 1998 yılı Ekim ayından itibaren Kosova'ya yaklaşık 40 bin asker ve özel eğitimli milis birlikleri sevk ettiler, 300 tank ve 150 ağır top yolladılar ve zırhlı araçların bir aylık ihtiyacını karşılayacak miktarda yakıt depoladılar. Dergiye göre, NATO'nun bir etnik temizliğe izin vermeyeceğini düşünerek Miloseviç'in planına karşı çıkan ve NATO ile girişilecek bir çatışmada Yugoslav ordusunun yokolacağına inanan ve bunu önlemek isteyen Sırp general Momcilo Perisiç ise Miloseviç tarafından azledildi. Sonuçta Miloseviç, Batılılarla kasten sorun çıkartarak Kosova planını uygulamaya koydu.

Azledilen Sırp General haber verdi

General Perisiç'in Miloseviç'in planlarından NATO yetkililerini üstü kapalı biçimde de olsa haberdar etmek istediğini öne süren dergi, ancak Perisiç'in vermeye çalıştığı mesajların gerektiği biçimde değerlendirilemediğini vurguladı. Nitekim etnik temizlik harekatı öncesinde Perisiç ile görüşen NATO Başkomutanı General Wesley Clark'ın dergiye, "Sırp birliklerinin KKO'ya karşı operasyona hazırlandıklarını sandıklarını ve bu çapta toptan bir etnik temizlik operasyonu beklemediklerini" itiraf ettiği de kaydedildi. Newsweek, Sırplar'ın hazırladıkları plan çerçevesinde 250 köy ve kasabayı tamamiyle boşalttıklarını ve bunlardan 50'sini bir daha oturulamayacak şekilde yaktıklarını belirtti. Etnik temizlik kapsamında binlerce savunmasız ve silahsız Kosovalı'nın öldürüldüğünü ve çok sayıda kişinin de akibetlerinin meçhul olduğunu vurgulayan dergi, Kosova nüfusunun yarıdan fazlasının şimdi evlerini terk etmiş olduğunu ve bir daha geri dönüp dönemeyeceklerinin bilinmediğini yazdı.

Saldırılar 24 Aralık'ta başladı

Derginin haberine göre, Sırplar NATO'nun Kosova'yı bombalayacağını önceden hesapladıkları için devlet dairelerinde bulunan önemli evrakın yanı sıra müze ve kiliselerde bulunan değerli ikonaları, tabloları, el yazması kitapları ve benzeri kıymetli eşyaları, kamyonlarla Belgrad'a kaçırdılar. Dergi, Sırp saldırısının gözlerden uzak şekilde, Noel öncesinde, 24 Aralık'ta ve 1400 uluslararası gözlemcinin Kosova'yı terk etmesinin hemen ardından başlatıldığını da belirtti. Geniş çaplı soykırımın habercisi ise 15 Ocak'taki Racak katliamı oldu. NATO hava operasyonu ise sadece 21 gün önce başladı. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce