|

Kim, kimi tutuklayacak?

Rusya, Çeçen komutan Basayev hakkında tutuklama kararı alırken, Dağıstan İslam Cumhuriyeti de, Rusya Savunma Bakanı Sergeyev hakkında tutuklama kararı çıkardı.

.
00:00 - 20/08/1999 Cuma
Güncelleme: 12:13 - 9/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Kim, kimi tutuklayacak?
Kim, kimi tutuklayacak?

Mohaçkale- Rus idaresindeki Dağıstan Başsavcılığı, Dağıstan İslam Devleti'ni kurduğu gerekçesiyle Çeçen komutan Şamil Basayev hakkında tutuklama kararı alırken, mücahitler tarafından kurulan Dağıstan İslam Cumhuriyeti de, Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev ve Kuzey Kafkasya Orduları Başkomutanı Viktor Kazantsev hakkında tutuklama kararı çıkardı. Rusya Başsavcısı Yuriy Ustinov, Basayev hakkında tutuklama kararı alındığını belirterek, "Dağıstan'da askeri operasyonlar sona erdikten sonra, suçluların aranmasına başlanacak" şeklinde konuştu. Basayev, Çeçen savaşı sırasında Rusya'nın güneyindeki Stavrapol bölgesinde bulunan Budyonovsk kasabasına bir saldırı düzenlediği iddiası ile federal güvenlik servisi görevlileri tarafından aranıyor. Bu arada, Dağıstan İslam Devleti'nin Şeriat Mahkemesi'nin de, Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev ve Kuzey Kafkasya Orduları Başkomutanı Viktor Kazantsev'in tutuklanması hakkında bir karar aldığı bildirildi.

Rus saldırıları sürüyor

Rusya'ya ait savaş uçakları, Dağıstan'ın güneybatı kesimindeki mücahit gruplara ait mevzilere önceki gece bombardıman düzenledi. Rusya İçişleri Bakanlığı'nın Mohaçkale'deki basın merkezinden yapılan açıklamada, bombardımanda bazı cephane ve yakıt depoları ile mücahitlere ait iki komuta merkezinin tahrip edildiği öne sürüldü. Bombardımanın Botlikh bölgesindeki Tando köyü çevresine yoğun olarak düzenlendiği kaydedilen açıklamada, söz konusu bölgede önceki gün çıkan çatışmalarda 8 Rus askerinin öldüğü, 20 kadarının da yaralandığı belirtildi. Rus NTV televizyonu da, Agvali kenti yakınlarındaki Tsumada yerleşim bölgesinde dün sabah keskin nişancıların saldırısı sonucu Dağıstanlı 2 polisin yaralandığını duyurdu.

Rusya kayıplarını kabul etmeye başladı

Rusya mücahitlere yönelik saldırılarda verdiği kayıpları kabul etmeye başladı. Çeçenistan ile Dağıstan sınırındaki Botlikh bölgesinde devam eden silahlı çatışmalar sırasında, Rusya Federel Kuvvetleri'nin 61 asker kaybettiği açıklandı. Bu konuda bir açıklama yapan Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Vasiliy Fyodorov, Rusya tarafından 160 asker çeşitli şekillerde yaralanırken, 3 adet helikopterin de kaybedildiğini belirtti. Açıklanan bu rakamın, Rus yetkililerce şimdiye kadar kabul edilen en yüksek ölü sayısı olduğu belirtiliyor. Rus askeri yetkilileri Dağıstan'daki çatışmalarda şimdiye kadar 29 can kaybı verildiğini açıklamışlardı. Mücahitler ise Rusya'nın asker kaybının 200'ün üzerinde olduğunu ve 9 helikopter ile 2 savaş uçağını düşürdüklerini belirtiyorlar.

DAĞISTAN HÜKÜMETİ OLUŞTURULUYOR

Çeçenistan'ın eski Devlet Başkanı Zelimhan Yandarbiyev, Dağıstan İslam Devleti hükümetini oluşturmaya başladı. Rus İnterfax Ajansı'nın, Rusya Güvenlik Servisi'nin Dağıstan şubesine dayanarak yayınladığı habere göre, Yandarbiyev, Basayev'in ricası üzerine Bağımsızlık yanlısı güçlerle görüşerek, Dağıstan İslam Devleti Hükümeti'nde görev almayı kabul etti. Yandarbiyev'in, Dağıstan'da da bir çok nüfuslu kişiye sözkonusu hükümete girmeği teklif ettiği de gelen haberler arasında.

RUSYA 'YANLIŞLIKLA' 140 BOMBA ATMIŞ

Tiflis- Rusya, 9 Ağustos'ta Gürcistan'ın Omalo kasabasının yanlışlıkla bombalandığını açıklayarak olaydan dolayı özür diledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gürcistan'ın Omalo kasabasına 140 adet bombanın yanlışlıkla atıldığı belirtilerek, Gürcistanídan özür dilendi. Açıklamada şöyle denildi: ìDağıstanída başlayan çatışmalar sonucunda Çeçen güçlere karşı düzenlenen operasyonlarda sınıra yakın olan Omalo kasabası yanlışlıkla bombalanmıştır.î Rusya olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, hadisenin bir daha vuku bulmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını belirtti. Açıklamada, bombalamadan doğan zararın karşılanacağı da kaydedildi.


25 yıl önce