|

Koalisyon hükümetine onay

Belçika Kralı 2. Albert, Van Rompuy hükümetine onay verdi. Yeni koalisyon hükümetinde başbakan dahil 4 bakan değişti

Aa
00:00 - 30/12/2008 Salı
Güncelleme: 21:27 - 30/12/2008 Salı
Yeni Şafak
Koalisyon hükümetine onay
Koalisyon hükümetine onay

Belçika Kralı 2. Albert, Flaman Hristiyan Demokrat Herman Van Rompuy başkanlığındaki yeni koalisyon hükümetine onay verdi.

Belçika'da 2007 yılı haziran ayındaki genel seçimlerin ardından meclis başkanlığı görevine getirilen Herman Van Rompuy, Fortis'in kurtarılması sürecinde yargıya baskı yapmakla suçlanan başbakan Yves Leterme'nin 19 Aralık'taki istifasının ardından Kral 2. Albert tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

Federe yapılı Belçika'da meclis ve senatoda çoğunluğu sağlayan 5 partili koalisyon, yeni hükümette de korunurken, başbakanla birlikte adalet, içişleri ve kamu işletmeleri bakanları değişti.

Van Rompuy'dan boşalan meclis başkanlığına, mevcut hükümette içişleri bakanlığını yürüten Patrick Dewael ve içişlerine Flaman Liberal Guido the Padt'ın getirilirken, Fortis'in kurtarılmasında yargıya baskı iddiaları üzerine istifa eden Flaman Hristiyan Demokrat Adalet Bakanı Jo Vandeurzen'in yerine aynı partiden Stefaan De Clerck getirildi. Kortrijk Belediye Başkanlığı'nı da yürüten De Clerck, 1995-1998 yılları arasında aynı bakanlığı yönetmişti. İstifa eden başbakan Yves Leterme ile dayanışma için yeni hükümette görev almayacağını açıklayan Flaman Hristiyan Demokrat Kamu İşletmeleri Bakanı Inge Vervotte'nin görevi yine aynı partiden Steven Vaneckere tarafından yürütülecek. 2011 yılındaki genel seçimlere dek gürevini sürdürmesi beklenen 5 partili koalisyonda başbakan dahil 15 bakanlık ve 7 devlet bakanlığının 6'sı Flaman Hristiyan Demokratlar, 5'i Valon Liberaller, 5'i Valon Sosyalistler, 4'ü Flaman Liberaller ve 2'si Valon Hristiyan Demokratlar tarafından üstleniliyor. Kralın onayının ardından yemin ederek görevine başlayan yeni koalisyon hükümetinin programının tartışılması ve güvenoylaması 2 Ocak Cuma günü yapılacak.

Belçika basınının "entelektüel ve devlet adamı" kimliğini ön plana çıkardığı yeni başbakan Van Rompuy, 1993-1999 yılları arasında üstlendiği maliye bakanlığı görevinde, Belçika'nın borç yükünü yüzde 130'lardan yüzde 90'ların altına indirerek takdir toplamıştı.

2011'e dek iktidarda kalması öngörülen Van Rompuy hükümetinin en önemli gündem maddeleri küresel finansal kriz, yargı tarafından dondurulan Fortis'in kurtarılması sürecinin sonuçlandırılması ve yargıya baskı iddialarının açıklığa kavuşturulması ile Fransızca konuşan Valon ve Hollandaca konuşan Flaman otonom bölgeleri arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi olacak.


YENİ HÜKÜMET

Belçika'da yeni koalisyon hükümeti şu isimlerden oluştu:

Başbakan: Herman Van Rompuy (Flaman Hristiyan Demokrat) Maliye ve Kurumsal İşler Bakanı, Başbakan Yardımcısı: Didier Reynders (Valon Liberal)

Sosyal İşler ve Kamu sağlığı Bakanı, Başbakan Yardımcısı: Laurette Onkelinx (Valon Sosyalist)

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Karel De Gucht (Flaman Liberal)

Kamu İşletmeleri, Sivil Hizmetler ve Kurumsal İşler Bakanı, Başbakan Yardımcısı: Steven Vaneckere (Flaman Hristiyan Demokrat) İstihdam ve Eşit Fırsatlar Bakanı, Başbakan Yardımcısı: Joelle Milquet (Valon Hristiyan Demokrat)

Adalet Bakanı: Stefaan De Clerck (Flaman Hristiyan Demokrat)

Tarım ve Bilim Politikası Bakanı: Sabine Laruelle (Valon Liberal) Sosyal Güvenlik, Sosyal Entegrasyon ve Büyükşehirler Bakanı: Marie Aren (Valon Sosyalist)

Savunma Bakanı: Pieter De Crem (Flaman Hristiyan Demokrat)

İklim ve Enerji Bakanı: Paul Magnette (Valon Sosyalist)

Kalkınma ve İşbirliği Bakanı: Charles Michel (Valon Liberal) İşletmeler ve Bürokrasinin Azaltılması Bakanı: Vincent Van Quiskenborne (Flaman Liberal)

Göç ve İltica Politikası Bakanı: Annemia Turtelboom (Flaman Liberal)

İçişleri Bakanı: Guido the Padt (Flaman Liberal)

Ulaşımdan Sorumlu Devlet Bakanı: Etienne Schouppe (Flaman Hristiyan Demokrat)

Yolsuzlukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı: Carl Devlies (Flaman Hristiyan Demokrat)

Maliyeden Sorumlu Devlet Bakanı: Bernard Clerfayt (Valon Liberal) Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı: Olivier Chastel (Valon Liberal)

Özürlülerden Sorumlu Devlet Bakanı: Julie Fernandez-Fernandez (Valon Sosyalist)

Yoksullukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı: Jean-Marc Delizee (Valon Sosyalist)

Bütçe ve Aile Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı: Melchior Wathelet (Valon Hristiyan Demokrat)


15 yıl önce