|

Kosova'da 90 toplu mezar

ABD, Kosova'da 90'dan fazla toplu mezar tespit edildiğini açıklarken İngiltere, 100 toplu katliam yapıldığını ve 10 bin kişinin katledildiğini duyurdu.

.
00:00 - 18/06/1999 Cuma
Güncelleme: 12:35 - 28/11/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kosova'da 90 toplu mezar
Kosova'da 90 toplu mezar

Washington- ABD Savunma Bakanlığı, Kosova'da şimdiye kadar 90'dan fazla toplu mezar ortaya çıkarıldığını açıkladı. Pentagon sözcüsü Michael Doubleday, "NATO, Kosova'da 90'dan fazla toplu mezar saptadı" dedi, ancak mezarların ne zaman ve nerelerde ortaya çıkarıldıklarına açıklık getirmedi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geoff Hoon ise, "Muhacirlerle yaptığımız araştırmalarda şu ana kadar topladığımız raporlara göre 100 kitle katliamı yapılmış ve 10 bine yakın insan katledilmiş" dedi.

Yanmış çocuk cesetleri

Bölgede yapılan çalışmalarda her gün yeni toplu mezarlar bulunuyor. İtalyan askerlerinin, Kosova'nın batısındaki Yakova kasabası yakınında yeni bir toplu mezar, kasabadaki bir evde de yanmış çocuk cesetleri bulduğu bildirildi. İtalyan haber ajansı ANSA'nın bildirdiğine göre, İtalyan askeri yetkilisi Massimiliano Quarto, Yakova yakınındaki Korenica yöresinde bulunan toplu mezarda kaç ceset bulunduğunu ve cesetlerin Sırp güçlerinin kurbanı olup olmadığını belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Quarto, toplu mezarın bulunduğu bölgenin mayınladığını ve İtalyan askerlerinin, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM) görevlileri bölgeye gelinceye kadar yöreyi koruma altına alacağını kaydetti.

27 Nisan katliamı

Bölgede yaşayan Arnavutlar, gazetecilere, toplu mezarda Kosova Kurtuluş Ordusu (KKO) mensubu olduğu şüphesiyle 27 Nisan'da öldürülen 120 kişinin cesetlerinin bulunduğunu açıkladılar. İtalyan askerleri, daha önce de İpek kenti yakınında, Korenica köyünde içinde 120, Ruckhat köyünde ise içinde 10 ceset bulunduğu sanılan iki toplu mezar bulmuşlardı. ANSA, Yakova kasabasında da, İtalyan bomba imha ekiplerinin, patlayıcıların bulunduğu bir evde arama yaparken, 3-5 yaşlarında üç çocuğun yanmış cesedini bulduklarını duyurdu. Bu arada, İtalyan askeri karargahının bulunduğu İpek kentinde önceki gün İtalyan askerlerinin 30 araçla kent merkezine girmeye çalışan silahlı Sırp sivilleri engellediği bildirildi. İtalyan askerlerinin, KKO ya da Kosova'ya dönen muhacirlerin saldırılarından korunmalarını isteyen Sırplar'ın silahlarını aldıkları ve kendilerini evlerine dönmeye ikna ettikleri kaydedildi. ANSA, İtalyan askerlerinin, İpek kentinin 10 kilometre kuzeyindeki Vetromirica kasabasında yaşayan 700 civarındaki Sırp'ın can güvenliğini sağlamak için kasabaya girdiğini de bildirdi.


25 yıl önce