|

Kusursuz plan

Mehmetçik, 8 Ekim’de başlayan keşif çalışmalarının ardından, kusursuz bir planla Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’e yerleşti. İdlib-Afrin sınırındaki kritik bölgelere yerleşen askerler, 14 gözlem noktası kuracak. Dar el İzze ilçesinde toplanan halk, “Biz Türkiye’de misafirdik, şimdi biz Türk ordusunu misafir edeceğiz” diyerek sevinç gösterisi yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 05:56 - 14/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Mehmetçik, 8 Ekim’de başlayan keşif çalışmalarının ardından İdlib’e yönelik kapsamlı operasyonun ilk ayağı için düğmeye önceki gece bastı.
​Mehmetçik, 8 Ekim’de başlayan keşif çalışmalarının ardından İdlib’e yönelik kapsamlı operasyonun ilk ayağı için düğmeye önceki gece bastı.

Mehmetçik, 8 Ekim’de başlayan keşif çalışmalarının ardından İdlib’e yönelik kapsamlı operasyonun ilk ayağı için düğmeye önceki gece bastı. 12 Ekim Perşembe gecesi saat 23.00 sularında 33 araç ve 200’ü aşkın asker, Hatay-Reyhanlı sınır hattından Suriye topraklarına geçerek önceden belirlenen noktalara intikal etti. İdlib kuzeyinde, PKK/PYD işgalindeki Afrin’e sıfır noktada ilerleyen güzergah boyunca Mehmetçik, sabotaj ve provokasyon ihtimallerine karşı bölgedeki mülteci kamplarından oldukça uzakta seyretti. Afrin sınırında Dar et-Izze’ye yerleşen birlikler, daha sonra Salve köyü Kiyle tepesinde konuşlandı. Kiyle tepesi, bölgede Mehmetçiğin konuşlanacağı 14 noktadan sadece biri. Askerler, Reyhanlı’dan İdlib’e girdikten sonra Atme, Salve, Dar et-Izze, Kaptan el-Cebel ve Anadan istikametinde ilerledi.

BÜTÜN RİSKLER HESAPLANDI

Başta ABD destekli gruplar olmak üzere DEAŞ, PKK, Esed’e bağlı Muhaberat ve Batılı devletlerin çeşitli isimler altında burada tuttuğu ajanların sabotaj girişimlerine yönelik her ihtimali düşünen güvenlik güçleri, harekât sırasında en ufak detayı bile gözden kaçırmıyor. Bütün risklerin hesaplandığı operasyonda Türk askeri, İdlib-Afrin sınırındaki önemli noktalara yerleşti. Muhtemel tüm olumsuzlukların göze alındığı intikal planı, şimdiye dek bir sorun yaşanmadan uygulandı.


SABOTAJ İSTİHBARATI

İlerleyen süreçte kademeli olarak İdlib’in kuzeyinden güneyine uzanacak intikalde TSK 14 noktada gözlem noktası oluşturacak. Rusya-İran ve Türkiye arasında Astana’da varılan ‘Gerginliği Azaltma / Çatışmasızlık Bölgeleri’ anlaşması sonrası Suriye’de belirlenen dördüncü nokta olan İdlib’de güvenliği TSK sağlayacak. Öte yandan güvenlik birimlerine, bölgeye dışarıdan gelen yabancı unsurların ‘Ensar cephesi’ adı altında Türkiye karşıtı eylemlere girişeceği istihbaratının ulaştığı bildirildi.

KORUMA KALKANI

12 Ekim akşamı başlayan İdlib operasyonu dahilinde Mehmetçik karadan ve havadan koruma çemberine alındı. Kilis’ten havalanan 3 silahlı insansız hava aracı (SİHA) güvenlik güçlerini havadan koruma altına aldı. Ayrıca 400 kilometre yarıçapında radar tarama özelliği bulunan Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı da Hatay-Kilis hattında devriye gezdi. Mehmetçiğin çıkış noktası olarak bilinen Oğulpınar Sınır Karakolu’na ise menzili 100 kilometreye kadar ulaşan 5 adet TR-300 topçu roketatar bataryası yerleştirildi. Bunlara destek olarak 40 kilometre menzilli Sakarya roketatarları da bölgeye getirildi.

TETİĞE BASILDI

Bu arada gün içerisinde belli aralıklarla Oğulpınar’daki karakoldan silah atışlarının yapıldığı duyuldu. Bir dakika boyunca devam eden atışlarda namlular Suriye’yi gösteriyordu. İdlib’deki 4 milyonluk nüfusun güvenli yaşama kavuşmasıyla Türkiye’ye göç ihtimalinin ortadan kalkması bekleniyor. İdlib-Afrin hattındaki ilk konuşlanma, PYD/PKK’nın Akdeniz’e açılmasının önünde de engel oluşturacak.


Fırat’ın ‘bordo’ları İdlib’de

İdlib’e yönelik ilk intikalde, Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamındaki cephelerden biri olan Bab zaferinde imzası bulunan bordo bereli askerler de yer aldı. Özel Kuvvetler’e bağlı birlikler, bölgeye sonradan girecek komando ve piyade birliklerine alan açacak. İdlib’de bunlar olurken sınır komşusu Reyhanlı’da ise askeri hareketlilik devam ediyor. Türkiye’deki çeşitli birliklerden gönderilen komando birlikleri, ambulans, askeri araçlar ve konteynerler Hatay’a ulaştı. Bordo berelilerin güvenliği sağlamasının ardından bu birlikler de İdlib’e intikal edecek. Bu arada, yürütülen operasyon kapsamında TSK’dan yapılan açıklamada ise “Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, 08 Ekim 2017 tarihinde icrasına başlanan keşif faaliyetleri ile koordineli olarak, 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren Gözlem Noktalarını teşkil faaliyetlerine başlamıştır” denildi.


Çok mutluyuz

Türk askerinin İdlib’e girmesiyle bölgede yaşayan Suriyeliler büyük sevinç yaşadı. Mehmetçiğin konuşlandığı Dar et-Izze ilçesinde toplanan halk, Türk ordusu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. Ellerinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrakları ve ‘Dar et-Izze’ye Hoş geldiniz’ yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, ‘Suriye-Türkiye arkadaştır’, ‘Erdoğan’ı hepimiz seviyoruz’, ‘Halk, sevgili Erdoğan’ı istiyor’ sloganları attı. Bir göstericinin “Kardeşlerimiz Türklerin girmesinden dolayı çok mutluyuz. Hoş geldiler. Bu halka her türlü desteği sağlayanlara selam olsun. Erdoğan çok yaşasın çünkü o insanlığı temsil ediyor. Kahrolsun PKK” ifadelerini kullandığı duyuldu.


‘Şimdi sizi biz misafir edeceğiz’
İdlibliler için Türk askeri ‘güvenli yaşamın’ teminatı. İdlib’de yaşayan halk, TSK’nın ateşkes gözetleme misyonu yürütecek olmasının yaşamlarını güvenli hale getireceğini düşünüyor. Kent merkezinde yaşayanlardan Tahir el Seyid Ali, “Sadece Türkler bizim halkımızın yanında durdu. İnşallah TSK intikalinden sonra durumlar daha iyi olacak. Biz orada (Türkiye’de) misafirdik, şimdi biz onları (Türk ordusunu) misafir edeceğiz. Türk askerleri İdlib’e girmezse, biz karanlık bir tünele girecektik” dedi. 26 yaşındaki İdlibli Alaa el-Zir de, “Türkler bizim gibi Müslümanlar, buyursunlar. PKK topraklarımızı işgal etmesin” açıklaması yaptı. Muhammed el-Halebi isimli bir sivil de “İdlib’de yaşayanların yüzde 99’u Türk ordusunun girmesini destekliyor. Her şey daha güzel olacak” diye konuştu.


Cephe teftişi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki hudut karakollarında incelemelerde bulundu. Akar, beraberindeki askeri heyetle, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine yönelik intikal kapsamında askeri hareketliliğin yaşandığı Reyhanlı ilçesine geldi. Burada sınır karakollarını ziyaret eden Akar, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ve askeri yetkililerden İdlib’e yönelik intikal ve bölgedeki gelişmelerle ilgili bilgi aldı. Akar daha sonra beraberindekilerle Cilvegözü Sınır Kapısı’na geçerek tampon bölgedeki askerleri denetledi.

#TSK
#Mehmetçik
#İdlib
#Suriye
7 yıl önce