|

Lal Camii'nde isyan: 6 ölü

Pakistan'da Taliban'ın en güçlü olduğu Lal Camii'de dün aralarında kadınların da olduğu öğrenciler, polisle çatıştı. Çatışmalar sırasında en az 6 kişi öldü

İslamabad
00:00 - 4/07/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:44 - 4/07/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Lal Camii'nde isyan: 6 ölü
Lal Camii'nde isyan: 6 ölü

Pakistan'da Taliban'ın en güçlü olduğu mes-cidlerden biri olan Lal Camii dün öğrenci ve polislerin kanlı çatışmasına sahne oldu. Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan Lal Camii (Kızıl Mescit) önünde polis ve öğrenciler arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda 4'ü öğrenci 6 kişi öldü. Çatışmalarda çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi. Bu arada Lal Mescidinden bir yetkilinin Reuters haber ajansına telefonla verdiği bilgide, çatışmada 12 öğrencinin öldüğünü söylediği bildirldi.

KADINLAR DA ÇATIŞTI

Lal Camii'ne bağlı biri kızlar biri de erkekler için iki medrese bulunuyor. Çatışamalarda kadınların da yer alması dikkat çekti. Haftalardır İslami kesim ile hükümet arasındaki gerginliğin odağında bulunan bu medreselerin öğrencileri, daha önce “ahlak dışı” davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle bazı polis memurlarını kaçırmıştı. Olaylar, polisin cami önünde toplanan bir grup kız öğrenciye gözyaşartıcı gazla müdahale etmesiyle başladı. Gerginliğin çatışmaya dönüşmesi üzerine bölgeye takviye güç sevkedildi. Medresedeki din adamları ise çatışmaların güvenlik güçlerinin camii çevresine barikatlar kurmasıyla başladığını söylediler. Caminin önünde hâlâ silahlı öğrenciler dolaşırken, bazı gruplar, hükümeti düzeni sağlayamamakla ve otoritesini kullanamamakla suçluyorlar. Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, silahlı öğrencilerin misilleme olarak intihar saldırıları düzenleyebileceği endişesiyle camiye baskın düzenlemeyi düşünmediklerini söylemişti.

17 yıl önce